A rovat kizárólagos támogatója

Az Orbán-kormány Vidékfejlesztési Minisztériumának parlamenti ügyekért felelős államtitkára volt, de két év után szakmai és morális okokból lemondott. Mi vezetett ide? Hogyan látja a Fidesz és Orbán szavahihetőségét, pálfordulását, az agrár felsőoktatás / agrár környezetvédelem, és a Kishantosi öko modellgazdaság szétverését? Ángyán József professzor több éve visszavonult a közélettől és a politikától, most exkluzív interjút adott a greenfonak.

Az ember nem annyit ér, amennyi az összeharácsolt vagyona, hanem annyit, „amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud” – Ángyán József sokszor idézte e sorokat Kodály Zoltántól politikai felszólalásaiban éppúgy, mint az elmúlt évek termőföld szabadrablásait feltáró megyei tanulmányaiban.

Agrármérnök, mezőgazdasági kutató-szakmérnök, egyetemi tanár, az MTA doktora. 2006–2014 között országgyűlési képviselő, 2010–2012 között a második Orbán-kormányban a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.
A politika iránt érdeklődők talán az Orbán Viktorral való látványos szembefordulására, és az államtitkári lemondására emlékezhetnek. Azt viszont kevesen tudják, hogy az elkötelezett környezetvédő a felsőoktatási, oktatásfejlesztési, tudományos tevékenysége keretében 1990-ben munkatársaival az agrár-felsőoktatásban elsőként kezdeményezte okleveles környezetgazdálkodási agrármérnöki egyetemi szak kidolgozását és indítását.
1991–1996 között a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet alapító igazgatóhelyetteseként, majd 1996 óta annak igazgatójaként tevékenykedett. Ezalatt 10 új tanszéket alapított. 2006-ban további 5 évre kapott megbízatást az intézetigazgatói feladatkör ellátására.

Ángyán József: akinek nincs hátszele, ennyit kap. kép: Sarkadi Péter greenfo

De bábáskodott a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaság születésénél, melyek az Orbán-kormány kicsinyes politikai bosszújának estek áldozatául.

Az immáron 8 unokás nagypapa a közélettől és a politikától visszavonulva Gödöllőn él, évek óta nem nyilatkozik, ezt az önkéntes moratóriumát egy hónapja a Magyar Hangnak törte meg egy interjúval, és most a greenfo felkérését fogadta el.

A beszélgetésben szó esik többek között:
— 
Orbán Viktor szavahihetőségéről, bosszúállásáról, a Fidesz álszent agrárpolitikájáról, a magyar agrárium zsákutcájáról, a vidék „spekuláns nagytőkés oligarchák”, „maffiacsaládok” általi lerablásáról.

—  Arról is, hogy rongykereskedő vitte el és tette tönkre a 25 éves európai hírű ökogazdaság földjeit- ez az orbáni földprivativáció -miért sorolható a hazaárulás kategóriájába.

Latifundium – dél-amerikai modell intenzív mezőgazdaság.

Integráció vagy szövetkezés? Miért nem a bevált dán modellt választjuk?

A nagyüzemi mezőgazdaság környezeti kárait a társadalom fizeti meg, miközben a profit az agrár oligarcháknál képződik.

Földhasználat és a környezeti károk: a nagyüzemi mezőgazdaság agrársivatagokat hoz létre, amely megszünteti a biológiai sokféleséget.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás