Hirdetés

A napelemadó után újabb pofont adott a kormány a zöldenergiának: elkészült egy törvénytervezet, amely szerint a hulladékégetőkben termelt áram zöld, és kedvezményekben részesül, a szélerőművek termelése nem kap kedvezményes elbírálást. Az LMP szerint az Orbán-kabinet energiaügyi ámokfutása helyett Magyarországnak olyan energiapolitikára lenne szüksége, amely nem új atomreaktorokra, hanem a megújulókra és az energiahatékonyságra épül.

A napelemeket és a hőszivattyúkat sújtó büntetőadó után a szélerőművek is megkapják a magukét: nem vehetnek részt a kötelező átvételt és kiemelt átvételi árat biztosító zöldáram-támogatási rendszerben. Az LMP a hazai zöldekkel egyetértésben régóta sürgeti, hogy a megújuló energia kapja meg a más európai országokban szokásos támogatást – a kormány el is készítette a vonatkozó törvényjavaslatot, de az elfogadásra járó szabályozásban több a hiba, mint az előremutató elem. A szélenergia helyett a szemétégetők áramtermelése kap támogatást, amit semmilyen környezetvédelmi szempont nem indokol. A kötelező átvétel csak a zöldenergia-termelés egy részére vonatkozik, így a gyártóknak évente alkudozniuk kell a kormánnyal az átvett árammennyiségről. Az ártámogatást pedig nem normatív, hanem pályázati alapon osztják el, ami további bő teret biztosít a visszaéléseknek és a politikai elfogultságnak.

Az LMP szerint ideje véget vetni a kormány energiaügyi ámokfutásának, amely oda vezetett, hogy Magyarországon 2010 óta nem lehet szélerőművet építeni, a családok napenergia-beruházásaikhoz nem kapnak segítséget, és az EU-n belül nálunk az egyik legalacsonyabb a megújuló energia részaránya. Értjük, hogy Orbánék mindent alárendelnek a paksi bővítésnek, illetve a Fidesz-közeli érdekcsoportok igényeinek, de Magyarország érdekeit az atom-őrület helyett sokkal inkább a megújulókra és az energiahatékonyságra épülő energiapolitika szolgálná. Az LMP módosító javaslatot fog benyújtani a katasztrofális hatású kormányjavaslathoz: Magyarországot ki kell menteni a fideszes energiavámpírok fogságából.
Szél Bernadett  társelnök
 

Hungarikum: szélkerekek helyett szemétégetésből energia

Hungarikum: szélkerekek helyett szemétégetésből energia

Folytatódik az Orbán-kormány hadjárata a szélenergia ellen: greenfo.hu/hirek/2016/04/09/hungarikum-szelkerekek-helyett-szemetegetesbol-energiaezúttal a megújuló energiaforrásokkal termelt áram kiemelt átvételi áráról szóló szabályozásból vették ki a szélerőműveket. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, a hulladékok elégetéséből nyert energia kedvezőbb elbírálás alá esik, mint a széláram.
Magyarország eddig az a különleges hely volt Európában, ahol 2010 óta egyetlen új szélerőmű építésére sem adtak ki engedélyt (ugyanebben az időszakban a szomszédos Romániában hatszorosára nőtt a beépített szélerőmű-kapacitás, méghozzá állami ráfordítás nélkül, a román szélkerekek névleges teljesítménye pedig összesen már másfélszerese a paksi atomerőműének).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás