A rovat kizárólagos támogatója

Az új információs törvényre hivatkozva 7 millió 770 ezer forintos ellenszolgáltatást kért a Nemzeti Földalap (NFA) Sallai R. Benedektől, aki szerint a pénzért használhatatlan adathalmazhoz jutnának.

A Lehet Más a Politika képviselője az állami termőföldpályázatok eredményéről kért adatokat, az NFA azt válaszolta: igényét 7,77 millió forintért tudják „kielégíteni". Azt is írták, hogy ez becsült összeg. Sallai a nol.hu érdeklődésére elmondta, a kormany.hu oldalon előzőleg azt  hozták nyilvánosságra, hogy a felesége két nyertes pályázat részese volt egy 53 hektáros táblán. „Ha ez nyilvános, úgy gondoltam, az összes többi pályázat is az" – mondta Sallai. Szerinte közérdekű adatokat politikai motivációval saját célra használnak, miközben a magyar társadalom elől dugdossák az adatokat.

„A pénzért használhatatlan adathalmazhoz jutnánk – mondta a képviselő –, a bírálati jegyzőkönyveket nem kapnánk meg, a pályázatok személyes adatait is kitakarnák. Ezért szűkítettük az adatigényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinek és a kormány tagjainak pályázataira." A képviselő arról is beszélt, hogy a velük kapcsolatos nyilvánosságra hozatalt – a testvére és a sógornője is kormánytisztviselő – „nyilvános fenyegetésként" fogja fel.

A parlament június elején módosította az információs törvényt. Az Áder János által is aláírt  javaslat elfogadásával három fontos változás történt a közérdekű adatigénylés eddigi szabályai¬ban: Megszűnt az anonim adatigénylés lehetősége. Az adatigénylőnek nemcsak az adatszolgáltatás technikai, hanem munkaköltségeit is állnia kell, mégpedig előre. A szerzői jogilag védett adatok, dokumentumok esetében nincs mód másolásra, csak betekintésre.

A törvény elfogadását heves tiltakozás kísérte. A jogvédő szervezetek szerint a módosítások visszalépést jelentenek az eddigi szabályozáshoz képest, és alkotmánysértők. Tiltakozott az összes ellenzéki párt is, általános vélemény volt, hogy a javaslat a korrupciót segíti a közpénzköltés átláthatóságának csökkentésével.


A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) közleménye

Az aránytalan adatigénylés eddig is pénzbe került.  Sallai Róbert Benedek (LMP) közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felé az állami termőföldpályázatok eredményével kapcsolatosan. Ennek teljesítése 750 000 oldal kiadását jelentené, amelynek a költsége oldalanként 10 Ft-tal számolva nettó 7,77 millió Ft. A képviselő vasárnapi sajtótájékoztatója nyomán a magyar sajtóban valótlan állítások terjedtek el a képviselő által benyújtott adatigénylésért kért költségtérítés kapcsán, ezért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az érintetteket a helytálló információk közlésére kéri.

Az NFA az állami termőföldpályázatok eredményével kapcsolatban az ellenzéki képviselő által benyújtott adatigénylés költségeit az évek óta hatályban lévő szabályozás alapján állapította meg, tekintettel arra, hogy Sallai R. Benedek saját bevallása szerint is „rengeteg adatot” kért ki, így az NFA által a hatályos szabályok alapján megállapított összeg az LMP-s képviselő szerint sem „irreális”. Mindennek azonban semmi köze az „infotörvény” július 6-án elfogadott módosításához, mely csak október 1-jén fog hatályba lépni, elegendő időt adva így a jogalkalmazóknak és az adatigénylőknek is a felkészülésre. A képviselő által benyújtott adatigénylés, illetve az annak kapcsán megállapított díj mértéke tehát jól mutatja, hogy a korábbi szabályok alapján is alkotmányos és elfogadott volt nagy mennyiségű adatra vonatkozó igény kapcsán az adatigénylésért díjat megállapítani.
Javasoljuk a képviselő úrnak, hogy következő alkalommal konkrétan fogalmazza meg kérését, amelyet a hatályos törvényi eljárásoknak megfelelően teljesítünk.

Üdvözlettel:
dr. Balogh Attila Márton
jogi referens
Nemzeti Földalapkezelő Szervezet  
Jogi Igazgatóság  Jogi Osztály

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Áder is arcul csapta a demokráciát

A Magosz és a közös földvagyonunk szétrablása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás