A rovat kizárólagos támogatója

A mai rendkívüli parlamenti ülést az LMP kezdeményezte, támogatta az ellenzék is, de a Fidesz nem ment el. Így a képviselők nem vitáztak az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó feladatokról. „Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy a kormány klímapolitikája vagy egyszerűen a gonoszságon, vagy a szimpla tudatlanságon alapul”.

Az ellenzéki képviselők arra lettek volna kíváncsiak, hogy a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcson Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén. Áder János köztársasági elnök még márciusban tett ígéretet arra, hogy  “nem fogunk üres kézzel jönni. Nemcsak beszédpaneleket hozunk, hanem tényleges, érdemi, a magyar polgárok életét és a klímát jótékonyan befolyásoló, alakító döntésekről, eredményekről, innovációkról is be tudunk majd számolni.”

A rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezését az LMP mellett a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is támogatták. A Fidesz-frakció pénteken adott ki közlemény arról, hogy szerintük “az ellenzék kampánycélokból akarja összehívni az Országgyűlést,” amivel nem értenek egyet.

“Kedves itt nem lévő, az az nulla darab kormánypárti képviselő, tudják az a baj, hogy mikor maguk nem jönnek el egy ilyen nagyon fontos ülésre, nem velünk szúrnak ki, hanem nyíltan kimondják azt, hogy maguk magasról tesznek a magyar emberek legégetőbb problémájára,” reagált a Fidesz közleményére napirend előtti felszólalásában Szabó Tímea.

Az ellenzék szerint a kormánynak konkrét vállalásokkal kell előállnia az ENSZ klímaügyi rendkívüli ülésére, ehhez képest továbbra sem veszik komolyan a problémát, annak ellenére, hogy a környezetvédőnek beállított Áder János is részt fog venni rajta.

Schmuck Erzsébet, az LMP politikusa elmondta, reményeivel szemben a Fidesz képviselői nem jelentek meg, hogy ambiciózus klímavédelmi terveikről beszéljenek,

„a kormány hallgatott, üres padsorok voltak, a miniszterelnöki szék is üres volt”.

A politikus elvárja, hogy a kormány komoly vállalásokat tegyen, komolyabbakat, mint a párizsi klímaegyezményben vállaltak.

Szabó Tímea a Párbeszédből elmondta, hogy habár az Európai Bizottság szerint a magyarok túlnyomó többsége fontos ügynek tartja a klímaváltozást, és az előrejelzések szerint

„a most születendő, születő gyerekek harmincéves korukra olyan körülmények között fognak élni, melyben háborúzni fognak az ivóvízért”.

A Jobbik felszólaló képviselője, Nunkovics Tibor szerint is elbagatellizálja a kormány az igenis súlyos problémát, holott a saját bőrünkön tapasztalhatjuk a hatásokat, például

„láttuk, hogy a mezőgazdasági termelésünkből a málna eltűnt, és jóformán csak külföldi málnát ehetünk Magyarországon, ez is a klímaváltozásnak az egyik hatása”.

A politikus kifejezte abbéli reményét, hogy nem pártja lesz az egyetlen jobboldali erő az országgyűlésben, mely komolyan veszi a klímaváltozás veszélyeit.

Gurmai Zita a szocialistáktól azzal kezdte beszédét,

„egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy a kormány klímapolitikája vagy egyszerűen a gonoszságon, vagy a szimpla tudatlanságon alapul”.

Majd elmondta, a kimutatások szerint a szénerőművekből származó szennyezésből következő elhalálozások száma annyi, mint ahányan autóbalesetben meghalnak évente, ezért pedig a kormány felelős.

„Az elhalálozások közel kétharmadáért persze nem csak Magyarország felelős, hanem felelős Lengyelország, Németország, Csehország, és persze ezek az erőművek, erre mit tesz a magyar kormány? Fogja magát és közösen keresztbe fekszik ezekkel az országokkal a március végi EU-csúcson, hogy a 2050-es EU klímacélokat megpróbálja meghiúsítani.”

A politikus a helyzet elemzése során arra jut, hogy habár a fideszes pénzemberekre is hatással van a klímaváltozás, az sokkal súlyosabb hatással lesz azokra, akik nem tudnak maguknak egyéni megoldásokat vásárolni, ebből következően arra következtet, a kormány mégis inkább gonosz lehet, mint buta.

Arató Gergely szerint a klímaválság kérdése nemzetközi ügy, ahogy az élhető bolygó és azon az élhető Magyarország megőrzése is.

„Mi abban hiszünk, hogy mint minden globális problémának, csak közösen találhatjuk meg ennek a problémának a megoldását is, és hogy ebben a megoldásban Európának vezető szerepet kell vállalnia”

– és Magyarországnak a változás motorjának kell lennie, majd „jövőgyilkosoknak” nevezte a Fideszt.

Bősz Anett az MLP nevében kiemelte,

„a mindenkori döntéshozók felelőssége, hogy a társadalmat segítse, hogy igazodjon a globális trendekhez. Jelen pillanatban az Orbán-kormány attól a lehetőségtől fosztja meg hazánkat, hogy beálljunk abba a sorba, amelyik egy lehetséges XXI. századi jövőt tud teremteni, minden ember számára, aki még él ezen a Földön”.

Véleménye szerint a kormány ahhoz képest, hogy a klímavédelemmel kellene foglalkoznia, a menekültek ellen hergelt, és a fegyveres konfliktusok elől menekülőknél jóval nagyobb lesz azok száma, akik a klímaváltozás hatásai miatt kénytelenek elhagyni lakhelyüket.

Szél Bernadett kifejtette,

„egy botrány ami jelenleg a magyar parlamentben zajlik”.

Ezt abból vezeti le, hogy a Fidesz és a KDNP csak azért nem jött el az ülésre, „mert ellenzék”, ezért felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hívjon össze ő egy ülést a témában, melyen a klímaválságról, az egészségügyről, az oktatásról, a mezőgazdaságról van szó, hisz véleménye szerint itt nem pártokról, hanem az emberiségről van szó.

A sajtótájékoztató során valamennyi politikus kifejtette, hogy véleményük szerint az október 13-i önkormányzati választáson lesz lehet lehetőség arra, hogy az emberek olyan testületeket válasszanak, melyek helyben képesek tenni a klímaváltozás ellen és a klímaalkalmazkodásért.

A sajtótájékoztatót a Mérce alábbi felvételén nézhetitek vissza:

Áder Jánost küldi Magyarország a jövő heti klímacsúcsra.

Áder János fogja képviselni Magyarországot a szeptember 23-ai, jövő hétfői, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár által összehívott New York-i klímacsúcson, derült ki Schanda Tamás államtitkár Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott hivatalos válaszából.

„A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a teremtett világot óvnunk és védenünk kell. Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődés biztosítása mellett, ezt az Alaptörvény is rögzíti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hazánkat – a lehető legmagasabb szinten – előre láthatóan dr. Áder János köztársasági elnök úr képviseli a klímacsúcson” – írta Schanda Tamás.

Szél Bernadett többek között arra várt választ, hogy milyen álláspontot fog képviselni Magyarország, illetve hogy kit küld majd az ország a jövő heti klímacsúcsra. „Antonio Guterres arra kérte a világ vezetőit, hogy a klímacsúcsra ne hangzatos beszédekkel, hanem egészen konkrét célkitűzésekkel, érdemi kibocsátáscsökkentési vállalásokkal érkezzenek” – írta.

A választ talán sejthette, mert az Orbán Viktornak címzett levélben úgy fogalmazott:

Ha igaz az, hogy Áder János köztársasági elnök, akkor mivel magyarázza Ön azt, hogy egy, a magyar Országgyűlés által nem beszámoltatható, a magyar választópolgárok által nem elszámoltatható, a kormányzat klímapolitikájának alakítására vonatkozó döntési jogosítványokkal, illetve kormányzati felelősséggel nem rendelkező személy képviseli Magyarországot?

Schanda Tamás államtitkár a válaszadást megkerülve azt válaszolta: „Tudjuk, hogy bolygónk megőrzéséért csak globálisan, szorosan együttműködve lehet dolgozni, ezért Magyarországhoz hasonló elkötelezettségre és aktív fellépésre hívjuk fel az eseményen jelen lévő államokat is.” Via index.

Áder János korábban 30 percen keresztül magyarázta, miért nem baj, hogy a kormány megvétózta a 2050-es klímacélt.

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek