A rovat kizárólagos támogatója

Egy Semjén Zsolt által tegnap éjjel benyújtott törvényjavaslat értelmében Orbán Viktor kilenc évre nevezné ki az Országos Atomenergia Hivatal (OBH) vezetőjét, akinek elegendő lenne a közigazgatási vezetői gyakorlat a pozíció betöltéséhez – vette észre Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Teljesen átalakítaná a paksi bővítés felügyeletét az a módosítócsomag, amit kedd éjjel nyújtott be a kormány a parlamentnek. A javaslat lényege, hogy az Országos Atomenergia Hivatal 2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább. Az atomenergiáról szóló törvényből például eltűnne az a mondat is, hogy „az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a Kormány feladata”. Részletek >>>


És folytatják!! Semjén Zsolt éjjel újra javaslatot nyújtott be! Előadó Palkovics László, a cél Paks2 bebetonozása kormányváltás esetére, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) pedig ehhez “állam az államban” lesz Orbán terve szerint.

Az éjjel 23:20 perckor benyújtott törvény értelmében ugyanis pont az engedélyezés főfelelősét, a biztonság garanciáját jelentő OAH-t teszik kezesbáránnyá: kétszer is elolvastam, de tényleg az van a Fidesz új törvényjavaslatában, hogy elég lesz a közigazgatási vezetői gyakorlat ahhoz, hogy valaki elvezesse az Országos Atomenergia Hivatalt, magyarul belefér, ha a jelöltnek zéró jártassága van az atomenergia területén — jöhet a politikai kinevezett! Fizetése lesz bőven, mert az eddigi államtitkárit miniszteri szintre emelik. Pályázat nem lesz, Orbán 9 évre nevezik ki az immár elnöknek nevezett vezetőt (eddig főigazgató volt) és csak összeférhetetlenség, büntetőeljárás, vagy 180 napon át tartó munkaképtelenség esetén menthető fel. Az egész kézivezérlésre kapcsolást “önálló szabályozó szervvé” alakításnak csúfolják, de nem erről szól a normaszöveg.

Újabb ócska kísérlet arra, hogy bebetonozzák a hatalmukat, és szűkítsék a következő kormány mozgásterét. Amiben ez minden mástól különbözik, az a közvetlen veszély szintje, ugyanis itt éppen egy atomerőmű válik a NER játszóterévé. 2022 választás tétje egyre nő, az atomenergia végképp nem lehet ennek a gátlástalan csapatnak a játékszere! – írta Szél Bernadett FB oldalán.

Elutasítjuk az atomenergia használatát, azt azonban valljuk, hogy ahol működnek atomerőművek, ott garantálni kell a lehető legnagyobb biztonságot. Ehhez erős, független hatóságokra van szükség, és a döntéseknek átlátható módon kell megszületniük – azoknak is, amelyek az érintett hatóságokról szólnak.
Most azonban ismét kérdőjelek merültek fel a nukleáris biztonság legfőbb hazai őre, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) körül.

Alig két hete váratlanul, indoklás nélkül lemondott az OAH főigazgatója. Ez nem tűnt túl szerencsés időzítésnek, az Országgyűléshez tegnap este benyújtott törvényjavaslatára azonban végképp nincs magyarázat. A javaslat ugyanis teljesen át kívánja alakítani a Hivatal jogállását, úgy, hogy az az ott dolgozó szakemberek státusza is átalakul. És hogy minderre miért van szükség, és miért pont most, arra semmilyen érdemi indoklást nem ad a javaslat. Márpedig az OAH 30 éves történelmének legnagyobb, legfontosabb feladatát végzi éppen: Paks II. létesítésének engedélyezésén dolgozik, miközben Paks I. biztonságát is felügyelnie kell, bevallottan hiányos létszám mellett.
A Greenpeace nagyon rossz üzenetnek tartja, hogy eközben a társadalmi egyeztetés és magyarázat nélkül akarják átalakítani az OAH-t, amit a hivatal vezetőjének a távozása kísér. Mindez így sajnos nem építi, hanem rombolja a társadalomnak a nukleáris biztonságba vetett bizalmát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás