A rovat kizárólagos támogatója

“Ó, mi nem így képzeltük el a rendet, a tagadás mára trend lett.” Így indul noÁr új száma, ami most a klímaválságot veszi górcső alá. LEVEGŐT! új klippremier a noÁr csapatától: nem kertel, nem finomkodik, odavág és megszólít, hogy felhívja az emberek figyelmét egy halaszthatatlan problémára!

Az özönvíz nem csenget, ma befizethetsz egy csekket, holnap aranyárban lesznek majd a vízcseppek…

“A klímavészhelyzet korunk legégetőbb problémája. Rajtunk áll, hogy erre a problémára megoldást találunk-e, vagy a kényelmes tétlenséget választjuk. A Levegőt! című számunk eltér az eddigiektől. Egy generáció gondolkodása, tudatossága a tét. Ezért keményebb szöveg született. Nincs időnk finomkodni. A klímatudatosságnak legalább akkora teret kell adni az oktatásban, mint a vallásnak, a matematikának, a történelemnek, ha nem nagyobbat. Mert egy tankönyvben adatok vannak papírra írva, csak a papír elázik amikor jön az özönvíz. Akkor nem lesz vallás, történelem, matematika, irodalom. A természet nem csenget, mielőtt ránk rúgja az ajtót.  Viszont most itt egy óriási lehetőség cselekedni. De ez csak együtt megy! Együtt tudunk változást elérni a politikusoknál, a cégeknél, a szüleinknél a gyerekeknél. Mi már elkezdtük. És jön a folytatás. Mert nem állunk meg!” – mondta el az új klipről és témáról Molnár Áron, színész, aktivista, A noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft. alapítója.

“Különleges az az érzékenység és alázat, amellyel a noÁr egy-egy bonyolult témát képes lefordítani a fiatalok nyelvére. Nagyon élveztük a közös munkát és hálásak vagyunk neki, hogy segít még több emberhez eljuttatni az üzenetet: klíma- és ökológiai válság van. Ezért mindent meg kell tennünk az egyéni életünk zöldítéséért, de ez már nem elég: meg kell győznünk a politikai és a gazdasági döntéshozókat is, hogy álljanak a közös munka élére. Erről szól a Klímavédelmet Magyarországnak! című petíciónk is, melyet már több mint 25 ezer ember aláírt, köztük akadémikusok, klímakutatók, egyetemi tanárok.” – mondta Hevesi Flóra, a Greenpeace Magyarország munkatársa.

A noÁr akkor éri el a célját, hogyha a számaink szövegei elveszítik az aktualitásukat. A migráns nem lesz pejoratív szó, a liberális nem lesz eretnek, a bűnt büntetik, de az élethelyzetet nem, a dumát, a kamut, a mutyit, svindlit felváltják a tettek, kihirdetik az országban a klímavészhelyzetet és nem nő föl egy generáció félelemben.

A LEVEGŐT! élő premierje november 29-én lesz a IV. Globális Klímasztrájkon. A globális klímasztrájkok a Greta Thunberg nyomán megszületett nemzetközi diákmozgalom rendszeresen megrendezett eseményei, amikor a világ összes pontján egy időpontban vonulnak utcára a fiatalok, hogy azonnali cselekvést követeljenek a klímaválság ellen. A legutóbbi, szeptemberi klímasztrájk minden idők legnagyobb nemzetközi klímavédő demonstrációja volt, melyen több mint 7,5 millióan vettek részt. Magyarországon összesen 17 városban közel 10 000 klímatüntető vonult az utcára. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás