Hirdetés
greenfo/MTI

Peruban fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport a trópusi hegyi esőerdőkben az apró termetű, bogyókkal táplálkozó madárfajt. Az Amerikai Ornitológiai Szövetség hivatalos lapjában, az AUK-ban jelent meg az új madárfaj felfedezésével foglalkozó tanulmány.

Az amerikai és perui ornitológusok az Andok keleti lejtőin, a Cerros del Sira hegycsúcson végeztek kutatásokat. A meredek, mély szakadékok szabdalta hegyoldalakon sok olyan izolált, egyedi mikroklímájú térség van, ahol egyedülálló élő- és növényvilág fejlődött ki. Az itt felfedezett parányi madarak rendszeresen párban repkednek, bogyók és egyéb élelem után kutatnak. Fekete álarcuk, a nyakuk körül fehér sávjuk van, fejük búbján vérvörös folt virít, vörös csík keresztezi a mellkasukat, a hasuk pedig halovány.

Az új madárfajt Capito fitzpatricki, azaz Fitzpatrick borbélymadara, névre keresztelték. A borbélymadár a harkályalakúak (Piciformes) rendjébe és a tukánfélék (Ramphastidae) családjába tartozik, nevét pedig John W. Fitzpatrickról, a Cornell Egyetem ornitológiai laboratóriumának igazgatója után kapta, aki a hetvenes-nyolcvanas években hét új madárfajt fedezett fel Peruban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás