A rovat kizárólagos támogatója

Amióta fizetni kell érte, 85 százalékkal kevesebb műanyag zacskó fogy Angliában. Tavaly több mint 7000 millió zacskó fogyott a hét legnagyobb brit szupermarket-lánc üzleteiben, az idei első hat hónapban “már csak” 500 millió.

Az angol boltokban használt egyszer használatos műanyag zacskókért tavaly október óta kötelező 5 pennyt fizetni, törvény írja ezt elő. És úgy fest, hogy ennek meg is van a hatása: míg tavaly több mint hétmilliárd (!) ilyen zacskó fogyott a hét legnagyobb brit szupermarket-lánc üzleteiben, addig az idei első hat hónapban mindössze 500 millió, jelentette be a környezetvédelemért is felelős minisztérium.

A zacskódíjat korábban már tesztelték Skóciában, Észak-Írországban és Walesben is, Anglia volt az utolsó bástya, ahol bevezették. A bevételekből ráadásul több mint 29 millió font ment el jótékony célokra- írta a Guardian-ra hivatkozva a 444.hu.

Angliában jelenleg a minimum 250 főt foglalkoztató láncoknak kell pénzt kérniük a zacsiért, de a kisebb boltok mentesültek ez alól, a papírzacskó pedig továbbra is ingyenes. Mindez azért nagyon fontos, mert a műanyag zacskó hihetetlen környezetszennyezésre képes: évente mintegy nyolcmillió tonna kerül be belőle a világ óceánjaiba, és ott nagyon súlyos károkat okoz az élővilágnak. Szakértők szerint legalább 31 féle tengeri emlős és több mint százféle tengeri madár fogyaszt belőle, komoly károknak kitéve magukat.

A műanyag zacskók ráadásul több száz év alatt bomlanak le. A problémák ezzel persze nem oldódtak meg, sem Angliában, sem a világban, a műanyag palackok például még mindig súlyos veszélyeket jelentenek a környezetre.

Hulladékhalál – kukába a nejlonzacskóval

Hulladékhalál - kukába a nejlonzacskóval

Ami a vásárlónak kényelmes, a természetnek pusztító: egyre több gondot okoznak a milliószám eldobott műanyag szatyrok. A világon hetente 37.000 millió (!) nejlontasak kerül forgalomba.Franciaország drasztikus lépésre szánta el magát, és az EU is próbál változtatni.
Az első lépést Írország tette meg, most pedig Franciaország követi: július elsejétől Korzikától Bretagne-­ig betiltották az egyszer használatos zacskók alkalmazását. A francia döntés évente 17 milliárd darabos kibocsátást érint, amiből egy átlagos esztendőben 8 milliárd közvetlenül a természetben landolt ez idáig. Az új szabályozást tíz évig tartó előkészítés előzte meg, a bevezetés mégis fél évet csúszott, eredetileg már januártól élt volna a teljes kereskedelmi szektort érintő tilalom. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a váltás 300 millió eurós költséggel jár. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás