Hirdetés

Egy brit cég genetikailag módosított szúnyogokat engedne szabadon Floridában. Környezetvédők szerint a kísérletnek nincsenek megfelelő hatástanulmányai, ezért tiltakoznak a Jurassic Park-kísérletnek is nevezett beavatkozás ellen.

Az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég azt tervezi, hogy 750 millió genetikailag módosított hím szúnyogot enged szabadon Floridában és Texasban, és most a floridai agrár- és fogyasztóvédelmi hatóságtól meg is kapták erre az engedélyt. A módosított Aedes aegypti szúnyogokban olyan fehérje van, amik csökkentik a nőstény utódok túlélési esélyeit, ezzel pedig a tervek szerint nemcsak kevesebb szúnyog és szúnyogcsípés lesz, de kisebb esély is, a zika, valamint a dengue-láz terjedésére.

A múlt hónapban a floridai környezetvédelmi hivatal is engedélyezte a kísérletet, ami a cég szerint azért sem jelent veszélyt az emberekre, mert csak hím szúnyogokat engednek el, azok pedig nem csípnek.

Környezetvédők és a terv más kritikusai szerint azonban a kísérletnek nincsenek megfelelő hatástanulmányai, ezért tiltakoznak a Jurassic Park-kísérletnek is nevezett beavatkozás ellen – írta a Guardianre hivatkozva a 444.hu

Nyitókép: ázsiai tigrisszúnyog

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás