Hirdetés

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden eljuttatta az osztrák félnek a Heiligenkreuz-ba tervezett hulladékégetővel kapcsolatos hivatalos magyar álláspontot.

A Szentgotthárd közelében az osztrák oldalon tervezett hulladékégetőnek feltételezhetően az országhatáron átterjedő környezeti hatásai lesznek. A miniszter ezért választ vár a tervezett égetőmű megépítésének indokoltságára, megismerné annak lehetséges alternatíváit, valamint tételes kimutatásokat kér az országhatáron átterjedő környezeti hatásokról.

Fodor Gábor választ vár arra, miért szükséges külön hulladékhasznosító mű építése a kérelmező osztrák cég energiaellátására, mi indokolja annak 200 ezer tonna éves kapacitását, valamint arra, indokolt-e ekkora kapacitású hulladékhasznosító létesítése annak fényében, hogy Szentgotthárd nem kívánja hasznosítani az itt keletkező energiát. A miniszter azt kéri az osztrák féltől, mutasson be alternatív helyszíneket a létesítmény megépítésére, valamint indokolja meg, miért nem lehetséges azt a hulladék keletkezésének helyén megépíteni.

A határokon átterjedő környezeti hatások esetében érvényes Espoo-i Egyezmény alapján a magyar fél szempontjait is figyelembe kell venni a környezeti hatástanulmány elkészítésekor. Fodor Gábor ezért a fentiek mellett kezdeményezte, hogy vizsgálják meg, milyen összetételű hulladék égetésére kerülne sor és ez pontosan milyen technológiával történne. A hulladék vasúti szállításából adódóan milyen magyar területet érintő kibocsátás várható, valamint pontos adatokat vár a magyar területet érintő légszennyező anyagok kibocsátásáról is. Emellett a miniszter Magyarország hatásterületére vonatkozó zajvédelmi, vízvédelmi, környezet-egészségügyi vizsgálatot, valamint természeti- és tájvédelmi vizsgálatot is kért, különös tekintettel a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park területére. Fodor Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a CITYNET osztrák-magyar határ menti városok együttműködésében Szentgotthárd körzetére az ökoturizmust, nem pedig a nehézipar fejlesztését tartalmazza a közös fejlesztése stratégia.

A tervezett hulladékhasznosító megvalósításával a határmenti terület környezeti terheltsége megnőne, Magyarország ezért az ENSZ nemzetközi Espoo-i Egyezménye alapján bejelentkezett Ausztriánál az engedélyezést megelőző hatásvizsgálati eljárásba. Az egyezmény lehetőséget ad a magyar hatóságoknak és a környezetvédelmi szervezeteknek arra, hogy a létesítmény terveit megismerjék, véleményezzék, majd álláspontjukat az osztrák döntéshozókkal megvitassák.

A hivatalos magyar álláspont – amely tartalmazza a környezetvédelmi szervezetek és a szentgotthárdi önkormányzat észrevételeit is – ismeretében határozza majd meg az osztrák hatóság, milyen kérdések vizsgálatára terjed ki a várhatóan 2007 őszére elkészülő környezetvédelmi hatástanulmány, melyet a KvVM is közzétesz majd. Ezt követi egy konzultáció az osztrák hatóságokkal, amelyeknek mérlegelniük kell a magyar álláspontot és a lakosság véleményét, hazánknak az ügyben vétójoga azonban nincs. (A magyar javaslatok a www.kvvm.hu oldalon olvashatók.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás