Hirdetés

A fogyasztói nyomás hatására a McDonald’s szeptembertől lecseréli a műanyag szívószálait papírból gyártottakra az Egyesült Királyságban és Írországban. A döntés mintegy 1360 éttermet érint, ami azért is jelentős, mert csak az Egyesült Királyságban napi 1.8 millió szívószálat használnak el a vállalatlánc éttermeiben.

A műanyag szívószálak kivonása a tervek szerint jövő évben fejeződik be teljesen. Továbbá öt éven belül pedig szeretne műanyagmentessé válni a gyorsétterem lánc. A McDonald’s angliai vezérigazgatója Paul Pomroy szerint a kormány ambiciózus tervei és az erős fogyasztói nyomás segít felgyorsítani a műanyagról való átállást és büszke vagyok rá, hogy ebből mi is kivehetjük a részünket.
Habár a döntés egyelőre csak a szívószálakat érinti, így is előrelépésnek számít, hiszen csak az Egyesült Királyságban évente 8 és fél milliárd műanyag szívószál válik szemétté. A nem megfelelően kezelt hulladék pedig a természetbe kerülve komoly veszélyt jelent az élővilágra.

Az étteremlánc szerint az új papír szívószálak hitelesített fenntartható forrásból származnak majd.

A McDonald’s döntése példamutató lehet más nagyvállalatok számára is. Habár itthon még nem kerül bevezetésre az újítás. De ne feledjétek, a szívószálat könnyen vissza lehet utasítani, így ezzel Ti is hozzájárulhattok a kevesebb hulladéktermeléshez – szerk.

 

A műanyag szívószálak mellett az Egyesült Királyság az olyan egyszer használatos műanyagok betiltását is tervezik, mint amilyenek a fültisztító pálcikák és italkeverők. A papír szívószálakra térhódítása egyelőre csak az Egyesült Királyságot és Írországot érinti. Hamarosan a gyorsétterem lánc az Egyesült Államok, Franciaország és Norvégia egyes éttermeiben is megpróbálkoznak a váltással. A gördülékeny átálláshoz a csomagolóipar is alkalmazkodik, hiszen papír szívószál gyártósorok is létesülnek hamarosan. A fogyasztói nyomás mindig elérheti a célját, csak igazán akarni kell és megfelelően, diplomatikusan kell fellépni az illetékeseknél. Partnerként és nem ellenségnél, segítve az ő munkájukat is-írta a hulladékvadász.
 

Egy szívószál használati ideje kb 20 perc, lebomlási ideje 500 év
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás