A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Országos jelentőségű védett természeti terület minősítést kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol ezen a héten zajlik a Föld Fesztivál.

Persányi Miklós főigazgató szerint a kert 1986 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számít, országos védettséget azonban csak ez év január elseje óta élvez. A vidékfejlesztési miniszter által odaítélt minősítést a területen található kert- és településtörténeti emlékek, a védett növényfajok, a jelentős zöldfelület megőrzése, fenntartása is indokolta. Az 1970 óta minden évben világszerte megrendezett Föld napja Magyarországon is évtizedek óta jelentős eseménynek számít. „Ilyenkor lehet elgondolkozni és újraértékelni azt, hogy mit tehetünk világunk megóvásáért.”- mondta a tegnapi tábla avatón a főigazgató. Az állatkertben a világnapot évek óta a Föld Fesztivállal ünneplik, amelynek keretében a természetvédelemben dolgozó szervezetekkel és nemzeti parkokkal együtt változatos programokkal hívják fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A többnapos fesztivál ideje alatt a látogatók egyebek mellett megtekinthetik a kertben zajló állatmentő tevékenységeket, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi erőfeszítéseit is. „Éppen a világnap jelentőségének fontossága indokolta, hogy a természetvédelmi minősítés bejelentését erre a napra időzítsük” – mondta Persányi Miklós.

Holnemvolt, a műemlék játékpark várja a gyerekeket

táblaavató: Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós főigazgató FÁNKtáblaavató: Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós főigazgató FÁNK

Budapesten a kert mellett a Budai Tájvédelmi Körzet, a Füvészkert (az ELTE Botanikus Kertje), a Jókai-kert, a Gellért-hegy, a Háros-sziget, a Pál-völgyi-cseppkőbarlang és felszíne, a Szemlő-hegyi-barlang és felszíne, illetve a Sas-hegy számít országos jelentőségű védett területnek. 
A védettségi táblát Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós leplezte le. Az eseményen a főigazgató bejelentette, hogy a vidámparki területen április 29-én nyitják meg a Holnemvolt Parkot, amelyben az egykori Vidámpark műemléki védettséget élvező játékai várják a családokat. Az állatkerthez csatolt terület teljes megújítása több részletben valósul meg, az első lépcsőben készül el a Holnemvolt Park, amelyben a Vidámpark műemléki játékai mellett négyszer nagyobb játszótér is várja majd a gyerekeket. A főigazgató kitért arra is, hogy a tervek szerint jövőre készül el az a mesepark, amelyben az új elvarázsolt kastély is helyet kap, és ezután kerül sor az új főbejárati zóna, valamint a Pannon Park kialakítására, amelynek befejezését 2018-ra tervezik.

A kéthektárosra tervezett Pannon Park egyik területén a Pannon ősvilág kap majd helyet, benne a Pannon ősvadon elnevezésű csarnokkal, amely az elképzelések szerint Európa legnagyobb biodómja lesz. Ez egy fedett, helyenként 40 méter belmagasságot is elérő szubtrópusi csarnok lesz állatokkal, növényekkel és kalandparkkal, valamint a vele összekötött Pannon-tenger-akváriummal, a hozzá csatlakozó mesevárral, magyar majorral, madárkórházzal és gyereklovardával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek