A rovat kizárólagos támogatója

Ökológiai Túllövés Nap: élj ahogy szeretnél, csak segítsd a fogamzásgátlást nélkülözőket!

1. Bizonyára sokat hallottad már, hogy fogyassz kevesebbet, mert túl van terhelve a Föld. Nos, aki azt hiszi, hogy a túlterhelést a fogyasztás okozza (és ezért pl. az Overshoot Day-t túlfogyasztás napnak fordítja), az nem ért az ökológiához!

2. Az átlagos ember ökolábnyoma ugyanis ma is ugyanakkora, mint 1970-ben volt. Ráadásul e változatlan átlag mögött jó irányú folyamatok vannak: a jómódúak ökolábnyoma egyre csökken, a szegényeké meg nő, így jobb lehet az életminőségük is.

3. Ha nem nőtt az átlagember ökolábnyoma, akkor mitől tart idén már 170 %-nál a Föld túlterhelése, ami 1970-ben még épp csak elkezdődött? A logikus válasz: a Föld lett fél évszázad alatt 40 %-kal kisebb.

4. Mielőtt kozmikus katasztrófára gondolna valaki, pontosítsuk: az egy főre jutó Föld csökkent 40 %-kal. Ugyanis az emberi létszám több mint megduplázódott 1970 óta.

5. Így már ma is csak 1.63 gha eltartóképesség jut egy főre, ami a magyar átlag ökolábnyomnak kevesebb mint a fele. Ráadásul még egyre kevesebb jut a folytatódó népességrobbanás miatt, tovább süllyedünk az indiai átlag felé, ami a mai magyar átlagnak már csak harmada.

A népesedéssel nem törődő öko-diktátorok (ha már lennének) a Föld túlterheltségét csak mindannyiunk világnyomorba kényszerítésével tudnák megszüntetni.

Föld-túlzsugorítás Nap van júl. 29-én, nem túlfogyasztás nap! | ClimeNews - Hírportál

6. Akik abban bíznak, hogy a tudományos-technikai fejlődés majd mindent megold, azoknak csalódniuk kell: fél évszázad alatt a tudomány és technika annyit tudott csupán elérni, hogy a Föld egy főre jutó eltartóképessége csak 40 %-kal, ne többel csökkenjen.

7. Az emberiség túlterheli a Földet, idén már 170%-osan. Ezt azt jelenti, hogy már júl. 29-ig elhasználjuk a Föld egy évnyi hozamát. Azaz e naptól már az évmilliók alatt fölhalmozódott tőkéből élünk, ezért pusztulnak a talajok, az erdők, az élővilág, fogy a víz, megbolondul a klíma, mérgek és szennyek öntik el a vizeket és földeket, stb.

8. Ha mindenki úgy élne a Földön, mint a magyarok, akkor már az ezredfordulóra kilábalt volna az emberiség az ökológiai válságból. Ha mindenki a magyarok fogyasztási és népesedési szokásait követte volna az ökológiai lábnyom számítás kezdetétől, 1961-től, akkor kb. 3 milliárd ember lenne csak a Földön, s az nem lenne túlterhelve attól, hogy mindenki tisztes jólétben élne.

9. Az ökológiai válságot tehát a túlnépesedés okozza, ami egyre súlyosbodik a további népességrobbanással: évente több mint 80 millióval nő az emberek száma a Földön. Nem az emberek fogyasztanak túl sokat, hanem az egy főre jutó Föld zsugorodik már a világnyomor szint alá.

10. Miért van népességrobbanás? Nem azért, mintha bárki akarná, hanem mert tabu, így általánosak a téveszmék e témában. A teherbeesések közel fele baleset, amit a pár nem akart. Naponta kb. 100000 olyan gyerek születik, akit szülei nem akartak. Legalább 214 millió termékeny korú feleség hiába szeretne fogamzásgátlást, nincs hozzá joga, tudása, eszköze.

11. Az ENSZ már 1968-ban az emberi jogok közé sorolta a fogamzásgátlást, és az 1994-es Kairói Népesedés és Fejlődés Világkonferencián (ICPD) 179 ország írta alá a 20 évre szóló, de sajnos nem teljesült, ezért később meghosszabbított Akcióprogramot. Ezt magyarra a BOCS Alapítvány, az Inspire európai civil szövetség magyar tagja (2006 óta) fordította le. Az idén az ICPD+25 világkonferencia az Akcióprogram érdekében Nairobiban lesz.

12. Ezen felül már az ENSZ 2015-re kitűzött Millenniumi Fejlődési Céljai közt is szerepelt, hogy mindenkinek legyen lehetősége a fogamzásgátlásra (MDG5b). Az ENSZ Közgyűlés 2005-ben kimondta, hogy a fogamzásgátlás nélkülözése aláássa számos más cél elérhetőségét is.

13. 2015-ben a nemzetközi közösség 17 Fenntartható Fejlődés Célt tűzött ki 2030-ra, ahol újra szerepel az egészségnél és a nők egyenlőségénél is, hogy mindenkinek legyen lehetősége a fogamzásgátlásra (SDG 3.7 és 5.6). Ugyanis ha nem is lenne ökológiai válság, túlnépesedés, szegénység, erőszak, azaz egy ideális világban is

minden gyermeknek joga, hogy felkészült szülők felelős döntéséből foganjon meg.

14. Számos példa bizonyítja, hogy a fogamzásgátlás elérhetősége rendkívül gyors termékenység csökkenéshez vezet. Világszerte óriási a kielégítetlen igény a fogamzásgátlásra, a fejlődő és a fejlett országokban egyaránt. Ahol a nők beleszólhatnak a saját sorsukba, ott alacsony a termékenység, még ha nem is tanulhatnak. A tanult nők pedig még kevesebb gyermeket terveznek.

15. Mi tehát annak a kulcsa, hogy az Öko-Túllövés Nap évről évre haladjon vissza az év vége felé és aztán teljesen megszűnjön? A szívjóság! A megkönyörülés a fogamzásgátlást nélkülözőkön!

Az ökológiai válságot ugyanis egy humanitárius katasztrófa okozza: az, hogy a fogamzásgátlás joga, tudása, eszközei híján másodpercenként 3 nő jajdul fel, hogy “úgy maradtam”.

16. Ez talán az egyetlen pont, ahol szegénynek és gazdagnak ugyanaz az érdeke. Segíts önmagadért, a szegényekért, és legfőképp a jövendő gyerekekért, akiket egyébként idő előtt, erőltetett menetben, felkészületlenül, balesetként vagy ezerféle érdekből rángatnak le a Földre.

17. Az ENSZ Népesedési Program becslése szerinti, a megoldáshoz szükséges pénz összejön, ha minden harmincadik ember segíti a fogamzásgátlást nélkülözőket havi 10 euróval. Te meg tudsz győzni 30 ismerősöd közül legalább egyet? Akik Klímahősökként áttörik a tabut, azok nem pár százalékot faragnak le az ökolábnyomukból jelentéktelen zöldködésekkel, hanem 100 %-ot. Ugyanis egy baleset-teherbeesés folyamatos megelőzésével teljes emberéletnyi öko-terhet előznek meg.

18. A fogamzásgátlást segítő összeg jótékony hatása 120-szor annyi átlagos segéllyel ér fel. A leghatékonyabb humanitárius segítés, a leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem, kulcsa a szegénységből kiemelkedésnek, a nők egyenlőségének, a gyerekek testi-lelki egészségének, a békének és közbiztonságnak stb.

19. Amennyi baleset-teherbeesést sikerül megelőzni fogamzásgátlással, annyival kevesebben lesznek kitéve a pusztító hőség, az éhezés, a járványok és a háborúk növekvő kockázatának, hogy minél kevesebben, minél kevesebbet szenvedjenek. A fogamzásgátlás a klímamegbolondulás megelőzésének, enyhítésének, valamint a romló körülményekhez alkalmazkodásnak is kulcsa.

20. Taszítsuk vissza az Öko-Túllövés Nap dátumát az év vége felé! A Footprint Network MoveTheDate egyik pontja is ezt szolgálja. Csatlakozz a Klímahősökhoz, karbonsemlegesítsd az életviteledet QFPC™ használatával, amivel egyben segíted a fogamzásgátlást nélkülöző szegény nők százmillióit is.

Élj ahogy szeretnél, csak törd meg a tabut szívjósággal. Megelőzve egész emberéletnyi öko-terhet, angyalként lebeghetsz, már nem is nehezedsz a Földre. https://qfpc.bocs.eu

Forrás: BOCS.EU/BLOG

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek