A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap este erős földrengés rázta meg Japán partjait, ennek következtében ideiglenesen leállt a Fukusima atomerőmű kiégett fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése, de radioaktív szivárgás veszélye nem fenyeget – jelentette be ma a kormány szóvivője.

Röviddel később egy újabb közlemény arról számolt be, hogy a hűtést helyreállították a Fukusima Daici atomerőmű hármas reaktorának épületében. Az erőmű 2011. óta nem működik, de a fűtőelemeket ekkor is hűteni kell. A hatóságok közleménye szerint az átmeneti időszakban történt ugyan némi hőmérséklet-emelkedés, de az még bőven a határértéken belül volt.

Japánban jelenleg csak két atomerőmű szolgáltat áramot, és mindkettő az ország délnyugati részében van.
A szóvivő azt is közölte, hogy a kormány nem kapott jelentést komoly károkról a 7,3-ról 7,4-es fokozatúra módosított, erős földrengést követően. Fukusimában a tűzoltóság közlése szerint néhányan kisebb sérüléseket szenvedtek.

A tengerrengés miatt kiadott figyelmeztetést kiterjesztették Ivakiról Fukusima, Mijagi, Ivate és Aomori prefektúrákra is. Szendainál 1,4 méter magas árhullámot észleltek, máshol 80-90 centimétereseket, de jöhetnek újabbak is – írta a BBC-re hivatkozva az MTI.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás