A rovat kizárólagos támogatója

Nem vizsgálták megfelelően, hogy aktív és kapabilis törésvonal felett helyezkedik-e el a paksi atomerőmű. Az eddigi dokumentumok csökkentették a földtani kockázatot, a legújabb kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy Paks igenis nagy földrengéssűrűségű terület.

Az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők az MVM Paks II. Zrt. által a paksi bővítés előkészítése során készült földtani kutatás adatait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. atomerőmű telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére – írta az Átlátszó.hu.

A lapnak adott interjúban Dr. Kurt Deckerrel, a bécsi egyetem geológusa azt mondta, lényeges különbségeket találtak a földtani kutatási jelentés és az abból készült telephely biztonsági jelentés eközött. A törésvonal jelenleg is aktív, és kapabilis, így reális esély van egy pusztító földrengésre Paksnál.

2017-ben került nyilvánosságra, hogy törésvonalon helyezkedik el Paks, akkor azonban azt mondták, nem kapabilis a törésvonal: ez a felszíni törés képessége. A kutatók szerint nem volt megfelelő vizsgálat a legfiatalabb üledékekről azon a helyen, ahol magát az erőművet meg kellene építeni, a kutatóárok ugyanis a meglévő erőmű mellett volt.

Az osztrák szakértő szerint a Telephely Biztonsági Jelentés a Földtani Zárójelentéshez, valamint a magyar geológiai és szeizmológiai, geofizikai tudományos közösség által szolgáltatott adatok alapján megfigyelt különbségek arra utalnak, hogy azt a benyomást keltsék a jelentés készítői, hogy a telephelyen kisebb a földtani kockázat.

A Földtani Zárójelentésből 20-30 súlyos földrengésről találtak bizonyítékot, amelyek mindegyike dokumentáltan az elmúlt 30 ezer évben történt a paksi régióban: ez földtani értelemben nagyon nagy földrengéssűrűség és a szakértő szerint nincs okunk feltételezni, hogy ez a földrengés-tevékenység mostanra hirtelen megszűnt volna. Via HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás