Hirdetés

Folyamatosan érkeznek hozzám a FŐKERT-ért aggódók kérdései, azok után, hogy Fürjes Balázs nyílt levelet intézett a 153 éves FŐKERT sorsát illetően a Főpolgármesterhez. Bardóczi Sándor főtájépítész letörli Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára krokodilkönnyeit.

A következőket tudom erről elmondani: nincs olyan szándék, hogy a FŐKERT szellemiségét megszüntesse a főváros, hogy a szakmai értékei veszendőbe menjenek, hogy a felhalmozott tudása és a fővárosi zöldfelület gazdálkodási tapasztalata a kukába landoljon.

A FŐKERT – és ez lehet, hogy sokaknak meghökkentő lesz – eddig sem volt független. A Budapest Város Holding (BVH) tagvállalataként működött ez elmúlt időszakban. Amelynek a vezetője, Walter Katalin arra dolgozott most ki egy javaslatot, hogy hogyan szűnjön meg a BVH és hogyan alakuljon ki egy a német nyelvterületen Stadtwerke néven emlegetett, és Berlinben, Bécsben például sikeres közművállalat, amelynek egyik divíziója lesz a FŐKERT. A zöldfelület is közmű. Mondtam korábban. Ha a Stadtwerke létrejön, ott ezt az alapelvet a FŐKERT sokszoros erővel képviselheti. Azon a néven, hogy FŐKERT divízió.

Azaz a javaslat nem az elmúlt 153 év alatt is többféle konstrukcióban és vállalati felépítéssel működő FŐKERT végét jelenti, hanem a BVH-ét, amelyet történetesen Tarlós István hozott létre, pont azzal a céllal, hogy egyszer majd ezek a cégek össze legyenek vonva. Mindez a konstrukció a FŐKERT szakmai integritását megtartja, a vállalatit átalakítja.
Kinek kell ettől félnie? A fővárosi cégek működésébe mélyen beépült, és helyenként kartelgyanús alvállalkozói hálózatnak mindenképp. Éppen a napokban jelent meg a szabaderopa.hu-n a „Parkfenntartó cégek monopóliuma Budapesten I.: A nyerő négyes” címet viselő cikk. Nos például a közbeszerzések összevonása, átértékelése következtében a kartelezőknek lehet vesztenivalójuk.

Akinek nincs félnivalója, az a FŐKERT szakmai csapata és a fizikai állomány.
Az ő szaktudásuk nélkül nincs fővárosi zöldfelület-gazdálkodás.
Beszélnünk kell ugyanakkor arról is, hogy mit nyerhetnek a FŐKERT-nél az átalakulással. Talán nem ismert az széles körben, de szakmai körökben biztosan, hogy milyen állapotban van a FŐKERT gépparkja, üzemegységei, öltözői. Amikor a közelmúltban felmerült, hogy az FKF kivonul egy belvárosi telephelyéről, mert összevonja azokat és az üres telephelyet bérbe adja a FŐKERT-nek, mert őket éppen kirakják a Városliget lepusztult telephelyéről (ennek elbontását nem siratom), akkor a FŐKERT-es kollegák álmélkodva járták körül a helyiségeket, mondván ez nekik a paradicsom. Egy olyan helyről beszélünk, amelyet az FKF már nem tartott megfelelőnek a munkavégzésre.
Amikor a közelmúltban a civilek öntözési segítséget kértek a FŐKERT-től a Római-parton, akkor a FŐKERT azért nem tudott nekik segíteni, mert a közeli óbudai telephelyén nem volt lajtos kocsijuk. Az FKF-nek hipermodern öntöző autóját kértük meg erre, készséggel segítettek, a költségeit pedig részben a FŐKERT állta.
A közelmúltban kitakarítottuk a Terebesi erdőt. Közel 2000 m3 veszélyes hulladékot szórtak itt szét drága honfitársaink. A FŐKERT élő munkaerőt mozgósított, az FKF pedig gépeket. Pont azért, mert az egyiknek ez volt, a másiknak meg az. Egy közös cégben ezek nem igényelnek túlbürokratizált szervezéseket, számtalan egyeztetést a főváros, és a cégek között. Megtörténik bürokrácia nélkül, automatikusan, gyorsan.

A FŐKERT, a Budapesti Temetkezési Intézet és az FKF is foglalkozik zöld hulladékkal. Ha együtt foglalkozik, ha ebből komposzt, termőtalaj keletkezik, nem a hulladéklerakóban végzi majd, az óriási nyereség lehet a körforgásos gazdaságban. Zöld üzemeltetési tett.
Nos például ilyen nyereségeket, szinergiákat is lehet ettől a válsághelyzetben előrehozott átalakulástól várni. Persze érzelmileg nekem is sokat jelent a FŐKERT és megterhelő mindenkinek egy átalakítás. Csak van itt egy apróság: gazdasági válság alakult ki a covid miatt. Ebben a válságban pedig a Főváros úgy igyekszik helyt állni, hogy például racionalizálja a cégműködéseit, szervezeteket von össze. Hogyan „segít” ebben a kormány? Fővárost sújtó adókkal, elvonásokkal, az iparűzési adó meglebegtetett elvonásával, a hitelfelvétel megtiltásával. Majd ugyanannak a kormánynak a képviselője aggodalmát fejezi ki a FŐKERT sorsa miatt. Elegáns-e ez? Ennek eldöntését mindenkinek a saját belátására bízom…
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás