A rovat kizárólagos támogatója

A klímaváltozás miatt is egyre fenyegetőbb veszélyt jelent a vízhiány, de a lopás miatt is folyamatosan apad a világ vízkészlete.

A világ víztartalékainak 30-50%-át minden évben ellopják, főleg a mezőgazdasági érdekek miatt a farmerek, állapította meg egy új, nemzetközi kutatás, amelyet az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatói vezettek, írta meg a HVG.hu a The Guardian információi alapján.

A Nature Sustainabilityben megjelent kutatáshoz három esettanulmányt készítettek,
az ausztrál gyapotmezőket,
az amerikai kender-,
és a spanyol eperültetvényeket
vizsgálták.

Adam Loch, a tanulmány vezető szerzője szerint nehezítette a munkájukat, hogy a fejlődő országokból sokszor ezekről a tevékenységekről nem is tudnak adatot szerezni, de hangsúlyozta, hogy nem szabad azt hinni, hogy a fejlett térségekben nem fordul elő vízlopás. A mezőgazdaságban a gazdag országokban is lopnak a vízkészletekből.

A fő okok között a társadalom hozzáállását, az intézményi keretet és az abban gyökerező, jövőt övező bizonytalanságot nevezték a szerzők, hogy tudnak-e majd mivel öntözni a farmerek. Ha a gazdálkodók motiváltak abban, hogy lopják a vizet, mert kevés van belőle, a terményeiket pedig öntözniük kell, hogy megmaradjanak, és amíg a víz ára magasabb, mint a lopásáért kiszabott büntetés összege, addig igen, lopni fogják a vizet, tette hozzá a kutató, mit értenek intézményi keret alatt.

A vízlopás azért jelentős probléma, mert a világ vízkészletét már így is fenyegeti a klímaváltozás – ami miatt pedig még inkább lopnak ebből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek