Hirdetés

Az ásványvizek fogyasztása várhatóan a tavalyinál nagyobb ütemben nő az idén – mondta Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára. Magyarországon 2001-ben 424 millió liter ásványvizet ittak az emberek, 32 millióval többet, mint a megelőző évben.
Növekedés csak az első félévben volt tapasztalható tavaly, a második hat hónapban a szokatlanul hűvös nyár végi, ősz eleji időjárás miatt stagnált az ásványvizek értékesítése. A tavalyi évre jutó 42,5 literes fejenkénti fogyasztás 2000-ben még 39,2 liter, 1995-ben pedig 12,7 liter volt. A dinamikus piaci növekedés ellenére Magyarországon még jelentős bővítéseket tervezhetnek a palackozók, tekintettel a külföldi tendenciákra, hiszen a németek 100 litert, az olaszok pedig 130 litert isznak fejenként évente.

A magyarországi fogyasztási kultúra hasonló az osztrákokéhoz, így nem elképzelhetetlen, hogy éveken belül a hazai egy főre jutó fogyasztás eléri a szomszédos ország 80 literes szintjét. A belföldi fogyasztáson belül évek óta változatlan az importból származó ásványvizek 5 százalékos részesedése, és stagnál a magyarországi 25 palackozó termelésén belül az export 0,5 százalékos aránya is.

Az ásványvíz-fogyasztáson belül a szénsavas termékek 82 százalékos részesedése sem nagyon változott tavaly. A szénsav nélküli és az enyhén szénsavas vizek részesedése változatlanul 14 százalék. A kiszerelést tekintve az élelmiszerboltokban leginkább a másfél literes műanyag ásványvizek, a gasztronómiai egységekben pedig a 0,33 literes termékek keresettek.
Bikfalvi Istvánné sajnálatosnak nevezte, hogy a visszaváltható műanyag palackok egyre inkább visszaszorulnak, mert a fogyasztók egyrészt lusták visszavinni az üres flakonokat, másrészt nehezen találnak olyan kereskedőt, aki visszavenné azt.
2002. április 10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás