Hirdetés

Miután az elmúlt néhány évben óriási szerepet kapott minden újonnan épült ingatlan esetében a hőszigetelés, egyre többen gondolkodnak passzívház építésén, ami 2020-ban még egyszerűbb lehet, mint korábban, azonban nem árt tisztában lenni bizonyos tudnivalókkal a leendő ingatlantulajdonosoknak.

Ezek a tényezők jellemzően már a tervezés során fontos szerepet kapnak egy passzívház kapcsán, éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a legalapvetőbb szintektől indulva mire kell odafigyelnünk az előttünk álló hónapokban, ha ilyen épületet szeretnénk magunknak.

Rendkívül fontos a megfelelő tájolás

Minden passzívház esetében elengedhetetlenül fontos, hogy kis túlzással képes legyen együtt élni a környezetével, illetve kihasználni a kintről érkező hatásokat, különös tekintettel a napsugárzással érkező szoláris energia hasznosítására. Egy passzívház ugyanis akkor működik kiválóan, ha a telken olyan elrendezést kapott, hogy a lehető legtöbb napsugárzás érje a nyílászárókat és azokat a falakat, melyek képesek felvenni, és átadni a hőenergiát, ami a téli időszakban jelentős mértékben megtámogatja a fűtést, és gondoskodik arról, hogy még a hidegebb időszakokban is kimagasló komfortszint várjon ránk. Nyilván ezt valamilyen kiegészítő fűtés mellett a szellőzőrendszer is képes lesz kiegészíteni, de a legnagyobb befolyást az ideális tájolásból fakadó szoláris energia adja.

 A szellőzőrendszer mindennek az alapja

Az alapelvek terén a passzívház tulajdonságai és elemei nem nagyon változtak az elmúlt években. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a lakás belső komfortjának fenntartásában, és úgy alapvetően a kiegyensúlyozott működésében még mindig kimagasló szerepet játszik a szellőzőrendszer, mely speciális hőcserélős kialakítással rendelkezik. A lényege az, hogy a lakás elhasznált benti levegőjét egyszerre áramoltatja ki a befelé igyekvő, pollenektől és szennyezőanyagoktól megtisztított levegővel, miközben a kettő közvetetten találkozik egymással, így a benti komfortos hőmérséklet évszaktól függően hűti vagy fűti az érkező friss áramlatokat. Ezzel folyamatosan szinten lehet tartani a lakás falai közötti komfortszintet, miközben a szellőzőrendszer kialakítása rendszerint úgy történik, hogy a földhőt is felhasználhatjuk hozzá, mely télen a fűtésben, nyáron a hűtésben nyújthat segítséget.

Szigetelés mesterfokon

A normál családi házakhoz viszonyítva a passzívházak hőszigetelésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, ezáltal lényegesen vastagabb megoldásokkal találkozhatunk a homlokzatok kapcsán, miközben a kivitelezéskor törekedni kell a hőhídmentes szerkezetek megvalósítására, még ha ez a gyakorlatban szinte soha nem kivitelezhető száz százalékig. Főként a nyílászárók ugyanis mindig gyenge pontot jelentenek majd a teljes rendszer működésében, noha arra építkezés előtt érdemes felkészülni, hogy egy passzívházban már az ablakok és az ajtók sem hétköznapiak, ezáltal háromrétegű, nemesgázzal töltött üvegekkel rendelkező, hőszigetelt szerkezetekre van szükség ahhoz, hogy ezeken a pontokon ne legyen hőveszteség. Ezen túlmenően tévedés azt hinni, hogy elegendő egy épületnek csak a homlokzatát szigetelni. A falak mellett a passzívházak esetében a tetőnek, a padlónak és a födémnek szintén el kell érniük egy bizonyos hőtechnikai értéket, hiszen 2020-ban is csak egy előírt szint felett kaphatja meg az ingatlan a megfelelő tanúsítványt.

A megfelelő légtömörségre is lényeges odafigyelni

Mint kiderült, a szigetelés a passzívházak lelke, ami mellett a megfelelő légtömörség elérésére is oda kell figyelni, ellenkező esetben a szerkezeti elemek átnedvesednek, aminek hatására rengeteg probléma vár majd ránk, ezáltal akár az épület is lakhatatlanná válhat tőle hosszabb távon. Ha el akarjuk kerülni a passzívház légtömörségének problémáját, akkor elengedhetetlen a különféle kapcsolódási csomópontok szakszerű megtervezése, valamint a megfelelő minőségű kivitelezés. Ezért lényeges odafigyelni arra, hogy a hőszigetelés és a szerkezetek megfelelő védelmet kapjanak a páralecsapódással szemben, a különféle légréseken pedig megszűnjön a hőveszteség.

Ha nem tudunk mindenre odafigyelni…

…válasszunk generálkivitelezőt! A fentiek ugyanis csak töredékei annak a rengeteg munkafolyamatnak, illetve lehetséges hiányosságnak, ami egy passzívház esetén jelentkezhet vagy gondot okozhat. Egy generálkivitelező már a kezdetektől, tehát gyakorlatilag a telekválasztástól segítséget nyújt nekünk abban, hogy ingatlanunk kiemelkedő tulajdonságok mentén épülhessen fel, tehát valóban úgy működjön majd, ahogyan azt a szabályokban előírták. Azon túl ugyanis, hogy ilyen esetben lekerülnek a vállunkról az építkezés terhei, a teljes munkafolyamat garantáltan egy kézben tömörül majd, ez pedig kifejezetten lényeges szempont, hiszen elkerülhetők a fentiekben kiemelt hiányosságok – különösen az egymásra épülő modulok, illetve elemek esetén. Ha megfelelő generálkivitelezőt találunk, akkor már eleve az igényeinkhez igazított telekre, precíz tájolással tervezhetik meg a házat, hogy az a lehető legtöbbet profitálhassa a napsugárzással érkező hőhatásból, és olyan kialakítást kapjon, hogy az év minden időszakában kellemes komfortot tudjon biztosítani számunkra. Mindezt idegeskedés, felesleges pénzkidobás és egyéb akadályok nélkül! Nekünk csak meg kell álmodnunk leendő otthonunkat, kiválasztani a hozzá legideálisabb telket, és csak hátradőlve élvezni az építkezést, illetve türelmesen várni a költözést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás