A rovat kizárólagos támogatója

A Gore-Tex-termékek gyártója, a Gore Fabrics 2023-ra kivonja a veszélyes PFC-vegyületeket a gyártási folyamatából, és helyettük környezetbarátabb, PFC-mentes vízálló technológiákat vezet be – jelentette be a vállalat Európa legnagyobb túrafelszerelési vásárán és kiállításán.

A Greenpeace úgy gondolja, a cég mai bejelentése bizonyítja: az outdoor szektor rövid időn belül át tudna állni a veszélyes PFC-k használatáról a környezetbarát technológiák alkalmazására, amennyiben a túrafelszerelés-gyártók hajlandóak felelősen fellépni a környezetünk és mindannyiunk egészsége érdekében.

A Greenpeace 2011 óta tartó Detox kampányának célja, hogy rábírja a textilipari cégeket, hogy kivonják a gyártási folyamataikból a veszélyes vegyületeket. Ezek közül a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok) számítanak az egyik legproblémásabb vegyületcsoportnak, egyes PFC-k ugyanis lassan bomlanak le, és többnek közülük ismert az egészségkárosító hatása. Ezért a Detox Outdoor-kampány 2015-ben a túrafelszerelésekre irányította a figyelmet, amely köztudottan PFC-ket használ a vízhatlan membránok és víztaszító bevonat gyártásánál. A kampányhoz több százezer lelkes outdoorsport-kedvelő csatlakozott a világ minden tájáról, PFC-mentes felszereléseket követelve.
 

A Greenpeace kiszúrta a márkás túraruhák mérgeit
 

Állatokon végzett kutatásokból kiderült, hogy egyes PFC-k káros hatással vannak az utódnemzésre, hozzájárulnak a daganatok kialakulásához, és befolyásolják a hormonrendszer működését is. A Greenpeace legújabb vizsgálatában kimutatta, hogy ezek a veszélyes anyagok a Föld legtávolabbi és legérintetlenebb zugaiban is megtalálhatóak. Ugyanis miután a környezetbe kerülnek, az ionikus PFC-k nagyon lassan bomlanak le, hosszú évekig a környezetben maradnak, és szétszóródnak az egész Földön. PFC-ket kimutattak már eldugott hegyi tavak vizében, hosszú láncú PFC-ket találtak már felhalmozódva az északi-sarkvidéki jegesmedvék májában. Hosszú és rövid láncú PFC-ket egyaránt azonosítottak már emberek vérében is.

Greenpeace detox nortface demó kép: Járdány Bence

Egy korábbi magyarországi Detox Outdoor-demonstráció 2016. januárban. Kép: Járdány Bence Greenpeace

„A Gore Fabrics mai bejelentése óriási mérföldkő a méregmentes jövő felé vezető úton. A cég kötelezettségvállalása nagy lendületet fog adni a PFC-mentes termékek elterjedésének, legyen szó akár vízálló sátrakról, bakancsokról, széldzsekikről vagy túranadrágokról. Mivel ezeknek az anyagoknak egy része hormonkárosító és daganatos betegségek okozója is lehet, kivezetésükkel nem csak a környezetünknek, de a saját egészségünknek is nagyon jót teszünk” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A vízhatlan technológiákban piacvezető Gore Fabrics 2020 végére tervezi eltávolítani a környezetvédelmi szempontból aggályos PFC-ket az általános túrafelszerelések, 2023 végére pedig a speciális túrafelszerelések vízálló bevonatából is. A cég egyúttal vállalta, hogy új, környezetbarátabb technológiákat fejleszt ki a vízálló membránokhoz és víztaszító bevonatokhoz, egyaránt megvizsgálva a fluormentes és fluortartalmú lehetőségeket is.
A Gore Fabrics továbbá ígéretet tett arra, hogy nyilvánosan dokumentálja, hogy semmiféle veszélyes PFC-vegyület nem kerül ki a környezetbe termékei életciklusa alatt. „Termékeink viselete mindig biztonságos volt, de érzékeljük az említett vegyi anyagok okozta potenciális szennyezéssel kapcsolatos aggályokat, valamint az új, környezetbarátabb technológiák iránti piaci igényt – mondta Berhard Kiehl, a Gore Fabrics fenntarthatósági vezetője – A túrafelszerelés-gyártók termékvezetőjeként a Gore Fabrics örömmel áll az outdoor szektor forradalmi megújításának élére és hajlandó beruházni olyan új technológiák kifejlesztésébe, amelyek mentesek a környezetvédelmi szempontból aggályos PFC-ktől.”

A Greenpeace úgy gondolja, hogy a Gore Fabrics bejelentése gyökeres változást hozhat az outdoor iparágban. Bár még sok jelentős márka – így például a The North Face, a Mammut és a Salewa – továbbra is használ PFC-ket a túrafelszereléseiben, [6] a vízhatlan anyagok egyik legfontosabb gyártójaként számon tartott Gore Fabrics vállalása véget vethet a veszélyes PFC-k használatának az egész szektorban.  Részletek a Greenpeace Svájc most megjelent „PFC-forradalom a túrafelszerelés-iparágban” című jelentésében, amely áttekinti, hol tart az outdoor szektor a veszélyes PFC-k kiiktatásában.

 

Kapcsolódó anyagok:

A te ruhád mennyire mérgező?

A Greenpeace kiszúrta a márkás túraruhák mérgeit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek