A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ötven százalék az esélye annak, hogy 2026-ig legalább átmenetileg meghaladja a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest a felmelegedés – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A következő években 93 százalékos eséllyel javíthatjuk a 2016-os rekordot.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben a világ országai célul tűzték ki, hogy jóval 2 Celsius-fok alatt, lehetőleg 1,5 fokon tartsák a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest. A 1,5 fokos küszöbérték öt éven belüli elérésének akkor nulla százalék esélyt adtak, azóta azonban évről évre javulnak az esélyek.

A WMO friss klímajelentése szerint 93 százalék a valószínűsége annak, hogy 2022 és 2026 között legalább egy esztendő felváltja 2016-ot mint az eddigi legmelegebb évet, és ugyanennyi az esélye annak is, hogy az előttünk álló öt év átlaghőmérséklete meghaladja a megelőző öt év (2017–2021) átlaghőmérsékletét.

A világszervezet hangsúlyozza, hogy a 2026-ig ötvenszázalékos eséllyel jósolt 1,5 fokos emelkedés nem jelent tartós felmelegedést, a küszöbnek számító érték elérése után jöhetnek még hűvösebb évek.  Az eddigi legmelegebb év 2016 volt, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,2 fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, az 1850 és 1900 közötti évek hőmérsékletét. A WMO ideiglenes adatai szerint a múlt év átlaghőmérséklete 1,11 fokkal volt magasabb az iparosodás előttinél.

A következő klíma-világkonferenciát novemberben tartják az egyiptomi Sarm-el-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyen, ahova harmincezer résztvevőt, köztük 120 állam- és kormányfőt várnak.

nyitókép: Scott Barbour / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás