A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Jóval több szélsőségesen meleg és száraz nap, kegyetlenebb és hosszabb tűzvészek várhatóak Ausztráliában a jövőben a kutatók szerint.

A kétévente kiadott, tegnap bemutatott klímajelentés szerint az ausztrál klímaadatok rögzítésének kezdete, 1910 óta egy Celsius-fokkal emelkedett a felszíni hőmérséklet az ötödik kontinensen. 1910 és 1941 között összesen 28 nap volt, amikor az országos átlaghőmérséklet szélsőséges magasságba emelkedett, miközben ugyanennyi ilyen napot regisztráltak 2013-ban – olvasható a jelentésben, amelyet a Meteorológiai és Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet készített.

"Ausztrália a felmérések szerinti legmelegebb tavaszait élte meg 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben. A hőmérséklet és az esőzések aránya ebben az időszakban kritikus a dél-ausztráliai tűzvészek szempontjából" – magyarázta Karl Braganza klímakutató. Harminc év múlva ez lesz a normális.

A szárazabb és forróbb időjárás miatt a tűzvészekkel terhelt időszak keményebb lesz és Ausztrália nagyobb területén, hosszabb ideig eltarthat – áll a jelentésben. Az elmúlt években a bozóttüzek már tavaszra és őszre is rendszeresen kitolódtak, ami a múltban nem volt jellemző.

A klímaváltozás most történik, nyilvánvaló hatása van Ausztráliára – mondta Braganza, aki szerint harminc év múlva a mostani rekorddöntő hőség normálisnak fog számítani, ugyanúgy, ahogy más szélsőséges időjárási jelenségek. 1970 óta csaknem húsz százalékkal csökkent a május és július közötti esőzések mértéke, melyek döntő jelentőségűek a téli termények szempontjából, az április és október közötti eső mennyisége pedig 11 százalékkal kevesebb az 1990-es évek közepéhez képest. Északon ugyanakkor több eső esik, mint 1970-ben.

Az ausztrál kormányt heves kritikák érik, amiért túl lassú a környezetvédelem szempontjából fontos változtatások megtételében, a környezetszennyezésre vonatkozó keretcélok kitűzésében és a zöld technológiák alkalmazásában. Ausztrália még mindig nagyban függ a fosszilis üzemanyagoktól, például a széntől és még mindig nem ratifikálta a párizsi klímaegyezményt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek