A rovat kizárólagos támogatója
Reuters - Bordeaux

Franciaország felfüggesztette a vadászati engedélyeket a Pireneusok nyugati területein, ahol puska áldozatául esett az utolsó élő pireneusi medve nőstény.

A területen a vadászat mellett megtiltották a kutyasétáltatást is a nősténymedve bocsának a megóvása érdekében.

Serge Lepeltier környezetvédelmi miniszter a helyszínre utazik Cinnamon (Fahéj) nősténymedve elejtése körüményeinek vizsgálatára. Jacques Chirac köztársasági elnök a biodiverzitás kárára történt súlyos veszteségnek nevezte a történteket. Lepeltier szerint a medve elvesztése egyenesen ökológiai katasztrófának tekinthető.

A medvét egy hat fős vadásztársaság ejtette el, mivel megtámadta kutyáikat és az egyik vadász saját épségére nézve veszélyesnek ítélte a helyzetet. Állatvédők szerint a vadászok megfelelően tájékoztatva voltak a medve jelenlétéről a területen. A medve tetemét a toulousei állatorvosi egyetemre szállítják boncolás céljából. A rendőrség ballisztikai vizsgálat elvégzése után dönt vádemelésről.

Az ASPAS vadállat védelmi szervezet feljelentést kíván tenni a fegyvert elsütő vadász és a vadásztársaság vezetője ellen és védett állat elpusztításának vádjával. Amennyiben vétkesnek találják őket hat hónap elzárással és 9 ezer eurós bírsággal számolhatnak. “Canelle olyan vadászoknak esett áldozatául akiknek semmi keresni valója nem volt a területen. Elárvult bocsának napjai meg vannak számlálva” – fogalmaz a szervezet közleménye.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás