A rovat kizárólagos támogatója

Tervezett elavulás: a francia fogyasztóvédelmi hatóság 25 millió euróra büntette az Apple-t, amiért az szándékosan lassította az iPhone telefonjait, és erről “elfelejtette” tájékoztatni a felhasználókat.

A botrány két évvel ezelőtt tört ki, amikor az Apple kénytelen volt beismerni, hogy szándékosan lassítja a mobiltelefonokat, így próbálta rábírni a vásárlókat, hogy új készüléket vegyenek. Pedig ahelyett, hogy több száz, “ne adj isten” akár ezer dollárt kiadjanak egy új készülékre, elegendő lett volna kb. 29 euróért akkumulátort cserélni a készülékben.

Franciaországban az ügyben 2018 januárjában indult vizsgálat egy a tervezett elavulást tiltó jogszabály alapján a Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) civil szervezet kezdeményezésére. Az Apple belegyezett a bírság kifizetésébe. Emellett a kaliforniai székhelyű cég egy hónapon keresztül kénytelen megjeleníteni egy az üggyel kapcsolatos közleményt is a francia nyelvű honlapjain.

Ez egy történelmű jelentőségű győzelem a fogyasztók és a környezet számára egy ilyen botrányos gyakorlat kapcsán, amely kész hulladékot csinálni az egyébként még használható termékekből – jelentette ki Laetitia Vasseur, a HOP egyik alapítója. Samuel Sauvage a HOP másik társalapítója hozzátette, hogy a szervezet fontolgatja újabb perek indítását az iPhone-ügyfeleket ér további károk miatt.

Másfél évvel ezelőtt az olasz fogyasztóvédelmi hatóság a Samsungot 5 millió, az Apple-t 10 millió euróra büntette a mobiltelefonok szándékos lassítása miatt.

Ne hagyd, hogy a multik átverjenek! Írd alá a tervezett elavulás betiltását szorgalmazó petíciónkat!

Érdekesség: a Statista pár évvel ezelőtti összeállítása szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki az új iPhone modellek kiadási dátuma és és a “lassú iPhone” internetnetes keresések között.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek