A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Bónusz-malusz rendszer bevezetését tervezi a jövő évtől a francia kormány, hogy ezzel bírja rá az embereket az újrahasznosított termékek használatára. „Amikor majd két, újrahasznosított műanyagból, illetve a hagyományos műanyagból készült palack között lehet választani, az első olcsóbb lesz” – jelentette ki a Journal du Dimanche (JDD) francia hetilapban Brune Poirson környezetvédelmi államtitkár.

A Poirson által 2019-ben bevezetni tervezett rendszer bónusz-malusz elven működne, és akár tíz százalékos különbség is lehet az árban. Az államtitkár megerősítette azt is, hogy a kabinet 2020-ig le akarja állíttatni a műanyag szívószálak árusítását.  Emmanuel Macron francia elnök választási kampányában tett ígéretet arra, hogy 2025-ig Franciaországban a műanyag hulladék 100 százalékát újrahasznosítják. Ez az arány jelenleg a 60 Millions de comsommateurs (60 millió Fogyasztó) című magazin szerint 25 százalék. 

Flore Berlingen, a Zero Waste France környezetvédő szervezet igazgatója szerint az újrahasznosítás fontos, de nem elegendő, szigorúbb intézkedésekre van szükség a túlcsomagolással, illetve az eldobható tárgyakkal kapcsolatban.

A francia kormány július elején találkozott ötven cég és szövetség képviselőivel, amelyek különböző kötelezettségvállalásokat tettek, például arra, hogy megduplázzák a műanyagból készült termékeikben az újrahasznosított alapanyagok arányát. „Ha két éven belül nem jön be a számítás, áttérünk a szabályozásra" – figyelmeztetett Brune Poirson.

Michel-Édouard Leclerc, a nevét viselő áruházlánc elnök-vezérigazgatója a JDD magazinnak azt mondta, hogy „a törvényt megelőzve" 2019 elejétől nem árusítanak szívószálat, valamint eldobható edényeket és evőeszközöket. A Carrefour áruházlánc 2018 végétől nem árusít szívószálakat és nem csomagolja műanyagba a bio zöldségeket és gyümölcsöket.

A műanyag bomba duplán ketyeg
Üvegházhatású gázokat, köztük metánt és etilént bocsátanak ki a mindennapos tárgyakban használt műanyagok, ha napfény éri őket – mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukban arra is felhívták a figyelmet, hogy az ilyen forrásból származó üvegházhatású gázkibocsátást eddig nem vették figyelembe a klímakutatásokban.

Az Európai Bizottság drasztikusan csökkenteni akarja az egyszer használatos termékek használatát a fültisztító pálcikától a halászati eszközökig. Az eldobható műanyag bevásárló zacskó árusítását idén Chilében és Új-Zélandon tiltották be. Az ágazat ennek ellenére tovább virágzik: tíz év alatt 40 százalékkal nőtt a műanyag termékek előállítása, mindenekelőtt a csomagolóanyagok felvevő piacának köszönhetően.

Betiltják a szívószálat és a hungarocellt Dominikán

Betiltják a szívószálat és a hungarocellt Dominikán

Az elmúlt hónapokban nagy lendületet vett az egyszer használatos műanyagok elleni globális küzdelem, de Dominika még ehhez képest is beletaposott a gázba, miután a karibi szigetország kormánya 2019. január 1-ével teljes egészében betiltja a műanyagból készült ételhordók, poharak és szívószállak forgalomba hozatalát az országban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek