A rovat kizárólagos támogatója

Az ökológiai és fenntartható építési módszerek heves igénye az elmúlt években új jelentőséget kölcsönöz a régóta ismert építészeti témának: az épület homlokzatainak környezetbarátabbá tétele. A növények elnyelik a szén-dioxidot, kiszűrik a (finom) port és a szennyeződéseket, csillapítják a zajterhelést, nyáron árnyékot biztosítva és vizet párologtatva természetes módon biztosítják az épület hűtését.

Ez csökkenti a légkondicionálás költségeit. Ezen kívül megvédi a homlokzatot az UV sugárzás, a jégeső, az eső és a szél káros hatásaitól. Így az épülethéj élettartama további előnyként bővül.  A homlokzati növényfuttatáshoz rozsdamentes drótkötelek és szerelvényeik, valamint drótkötélhálók biztosítják a kúszónövények futtatását.

Jó okok amiért érdemes a zöldhomlokzat mellett letenni a voksunkat.  

Költségelőny : A homlokzatok zöldítéséből adódó költségmegtakarítás különösen az épület energiahatékonyságának, és a homlokzati elemek hosszabb élettartamának köszönhető.

 A környezet minősége: a zöld területek visszaadják a természetet a városba, és javítják a városi terek életminőségét. A kellemesebb éghajlat, a kevesebb zaj és a jobb levegőminőség észrevehető hatással van a jólétünkre.

 Ökológia: Környezetbarátabbá teszi az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartását a városban. A megtakarított energia védi természeti erőforrásainkat.

Hatása az épületekre    
Épület belső hőmérséklete : akár 30%-os energiamegtakarítás a párolgási hűtés és árnyékolás miatt.
Árnyékolás: hőérzet javulása, városi hőtermelés csökkentése
Zajcsökkentés az épület belsejében: az akusztikus visszaverődés és az abszorpció következtében fellépő zajkibocsátás csökkentése
Szellőzés: a levegő előkondicionálása és a levegő minőségének javítása.
Ökológiai egyensúly: a CO2 egyensúly javítása, a homlokzat és elemei élettartamának jelentős növekedése
Elfogadás: a kevésbé vonzó épületrészek esztétikai fejlesztése és a szabad részek kitöltése

A városi terekre gyakorolt hatások
Biodiverzitás: az élővilág sokféleségé segít fenntartani az egyensúlyt különösen a kártevők és természetes ellenségeik tekintetében
Zaj: A zöldfelületek akusztikus abszorpciója révén akár 10 db-es zajcsökkentés érhető el a városi terekben
Hőmérséklet: A hőszigetek kialakulását megakadályozza a növények árnyékolása és hűtési kapacitása
Levegő minősége: a zöld felületek támogatják az oxigén termelését, a port és a levegőben terjedő szennyeződéseket megkötik
Tervezés: a zöldítés a homlokzatokon és a szabadon álló szerkezeteken egyaránt szabadon tervezhető.
Fejlesztés: a homlokzatok zöldítése hatékony és költséghatékony intézkedés a városi terek fejlesztésére.

A professzionális és célszerű homlokzati zöldítés, amely mind funkcionális, mind esztétikus, gondos és átgondolt tervezést igényel. A kúszónövényeknek támasztékokra és vezetőkre van szükségük, általában kötélrendszerek vagy hálók formájában. Anyagukat tekintve rozsdamentes, hiszen a támasztékoknak úgy mind a növényeknek hosszú élettartamra van szükségük. A környezetbarát homlokzatok amelyek ideális módon ötvözik az ökológiát és az esztétikát, jól fogadott elemek, amelyek növelhetik az ingatlan élettartamát, és értékét. A homlokzatok zöldítésének esztétikai, funkcionális és technikai lehetőségeinek széles skáláját kínáljuk egészen a helyi installációig.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás