A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Most először küldtek be egy robotot a 2011-es balesetben károsodott fukusimai atomerőmű 2-es blokkjába. A gép nem bírta sokáig.

A vizsgálódás és némi takarítás lett volna a feladata annak a robotnak, amely a hat évvel ezelőtti baleset után elsőként jutott be a Fukusima Daiicsi atomerőmű 2-es blokkjába. A vizsgálódást a robotra szerelt speciális kamera segítette, ez azonban már a küldetés kezdet után két órával tönkrement, ezért azonnal visszarendelték a gépet.

Az AP szerint bár a robotot kifejezetten erősen sugárzó környezetben végzett munkára tervezték, összesen 1000 sievertnyi sugárzást bír ki. A bejárt területen óránként (!) 650 sievertnyi volt sugárzási dózis, ami már már elég volt ahhoz, hogy a gép tönkremenjen. Ekkora dózis egy embert rögtön megölne: a bénulás és halál 10 sievert fölött azonnal bekövetkezik.

Megolvadt rácsszerkezet a 2-es blokkban. Kép: ©

A Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) szakemberei két robotot terveztek beküldeni, az elsőnek a vizuális információszerzésen túl az is dolga lett volna, hogy egy magasnyomású vízsugárral letakarítsa az utat a következő társa előtt, amely ezután feltérképezheti a blokkban esett szerkezeti károkat. Mivel a második rendelkezésre álló robot is éppen annyi sugárzást bír csak ki, mint az első, ezért ugyan beküldik, de az első kudarca után jóval nehezebb dolga lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás