A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából – közölte az üzemeltető TEPCO energiavállalat. A radioaktív vízet a szakemberek egy másik tartályba próbálják átszivattyúzni.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is. Három reaktorban megolvadt a fűtőanyag, és a megsérült reaktorok hűtésére folyamatosan vizet szivattyúznak.

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából – közölte tegnap a létesítményt üzemeltető TEPCO. A beszámoló szerint az elszivárgott víz mennyisége 32 liter (?), amelyben a sugárzás mértéke literenként 590 ezer becquerel volt. A megengedett határérték 150 becquerel literenként, amelyet akár a tengerbe is lehet ereszteni. A TEPCO emberei most a radioaktív víz egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba, hogy útját állják az újabb szivárgásnak. Az egyre növekvő, a reaktorok hűtésére használt nagy mennyiségű sugárszennyezett víz miatt a szakértőknek nem jut elég idő az elöregedő tárolók javítására vagy leváltására. Ez az oka a legtöbb szivárgásnak. A föld alatt lévő különleges konténerekben tárolt és tisztításra váró radioaktív víz mennyisége eléri 200 ezer tonnát.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek