A rovat kizárólagos támogatója

A Fukusimai atomerőmű egyik pihentető medencéjéből megkezdték a 2011 márciusában összeroncsolódott fűtőanyag kazetták kiemelését – közölte ma az üzemeltető cég, az állami tulajdonú Tepco. A tönkrement erőmű leszerelése legalább 40 évig tart majd – megbecsülhetetlen költségen. Ennyit az olcsó és biztonságos atomenergiáról.

A hírado.hu közlése szerint a hármas reaktornál lévő medencében összesen 566 darab fűtőrúd található, melyből 512 már elhasználódott, de a Tepco emberei nem is ez utóbbiakat, hanem egy eddig fel nem használt fűtőrudat emeltek ki, majd helyeztek konténerbe. Az üzemanyagkazettát később egy másik pihentető medencébe teszik az egykori atomerőmű területén. A japánok úgy tervezik, hogy mintegy két évig tart majd, míg a teljes műveletet, mind az 566 fűtőrúdat kiemelik a jelenlegi helyéről.

A mostani beavatkozás egy újab lépés a hat reaktorból álló létesítmény leszerelési folyamatában. A Napi.hu megírta: az érintett térségbe megkezdték az egykori lakosság szervezett visszatelepítését. Annak ellenére, hogy az ENSZ szerint a sugárzási szint még egyáltalán nem csökkent az elégségesen alacsony szintre. Az egyik kísértetvárosba, Okumába mostantól hivatalosan is vissza lehetne települni. A városka, ahonnan nyolc éve több mint 10 ezer embert evakuáltak, egy felmérés szerint az egykori lakók 12 százaléka visszatérne – egy friss regisztrációs adat szerint viszont ez a szám valójában alig haladja meg a 365 főt.  A döntést annak ellenére kevesen hozták meg, hogy a hatóságok a város 40 százalékát biztonságosnak tartják az állandó visszatelepüléshez, és májusban új városháza is nyílik a szervezettebb ösztönző kampány érdekében.

A 2011-ben  kitelepítettek zöme – vagyis a 160 ezerből legalább 120 ezer ember – a mai napig ideiglenes szükséglakásokban él, és a helyzetüket az ígéretek ellenére sem rendezte azota sem a japán kormány. A Greenpeace egy 2016-ban megjelent tanulmánya szerint az érintettek között kiugróan magas szintű a depresszió, és a hontalanná tettek közt rengetegen váltak pszichotikusan is beteggé. Máig sok öngyilkosság történik, még többen lettek alkoholisták, miközben a helybéliek és a nincstelenné vált ki/betelepítettek között is gyakori a feszültség.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta a fukusimai atomerőművet. Három reaktorban magolvadás következett be. A fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton nyomástartó edényét, és felgyülemlett az atomreaktor alján. A megsérült reaktorokat hűtik, folyamatosan vizet pumpálnak bele.

A tönkrement erőmű leszerelése a Tepco mai becslése szerint legalább 40 évig tart majd, a költségeket azonban az állami cég megbecsülni sem hajlandó. Ennyit az olcsó és biztonságos atomenergiáról.


Íme a fukusimai sugárzó massza

Íme a fukusimai sugárzó massza

A nyolc évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa óta először tettek múlt héten kísérletet japán szakemberek arra, hogy egy robotszerkezettel hozzáférjenek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz.

A tudósok  2019. február 21-én közzétették a felfedezésről készült első képeket. A szakemberek egy 15 méter hosszú csövet engedtek le a reaktorköpeny alá, amellyel megpiszkálták az olvadt fűtőanyagot.

A kiemelést 2019 második felére tervezik. A kísérlet fontos mérföldkő, ugyanis bár a mostani robotkarhoz hasonló szerkezetet korábban is leküldtek a reaktor aljára, az erős sugárzás miatt az eszközre szerelt kamera 2 óra után tönkrement. Az, amelyiket egy héttel később eresztettek le, szintén nem bírta.


A telephelyéről jelenleg is, továbbra is radioaktív anyagok kerülnek a levegőbe, a vízbe és a talajba. A legnagyobb veszélyt jelentő, leolvadt reaktormagokhoz még csak eljutni sikerült – idén februárban az is szenzációs hírnek számított, hogy a 2-es reaktor romjai alá beküldött robot – a korábbiakhoz képest – nem ment tönkre percek alatt. A csiptetőkarral felszerelt robottal így már mintát tudtak venni a leolvadt reaktormagból, de azt, hogy mindez mikor juthat el a tényleges katasztrófaelhárításig, senki sem tudja.

A napi.hu szerint a felszínen a katasztrófa utáni takarítás során felhalmozott, zömmel műanyag zsákokba csomagolt, de ettől még nem kevésbé radioaktív hulladék elhelyezéséről pedig máig nincs megnyugtató és végleges döntés.

Belakták Fukusima környékét a vaddisznók

Belakták Fukusima környékét a vaddisznók

Elárasztották a vaddisznók a fukusimai atomkatasztrófát követően kiürített japán városokat, a hat év után hamarosan visszatérő lakók aggódnak a portyázó csordák miatt.

A 2011-es katasztrófa után állatok százai érkeztek a környező hegyekből, hogy Namie tengerparti város üres utcáin és elhagyatott hátsó kertjeiben élelem után kutassanak. "Nem teljesen világos, kik a város urai, az emberek vagy a vadak. Ha nem szabadulunk meg tőlük és nem vesszük át az irányítást, a helyzet még jobban elvadulhat és lakhatatlanná válhat a város" – mondta Baba Tamocu, a város polgármestere.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek