Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A svájci Nant de Drance Hydropower Plant nevű erőművet még 2022 nyarán kapcsolták be, mostanra pedig teljes kapacitáson pörög – a „vízi akkumulátor”, 900 ezer akkumulátort tud feltölteni.

Még 2008-ban kezdték el építeni a svájci Alpokban azt az óriási „vízi akkumulátort”, ami még 2022 nyarán kezdte meg a működését, és mostanra kezdett el teljes kapacitással üzemelni. Ahogy korábban a hvg beszámolt róla, a Nant de Drance Hydropower Plant nevű erőmű 400 ezer autó akkumulátorának feltöltéséhez elegendő áramot tud eltárolni.

Az IFLScience beszámolója szerint az erőmű egy újszerű megoldás arra a problémára, hogy mit kezdjünk azzal a megújuló forrásból – napelemekből, szélerőművekből – származó energiával, ami többletként termelődik, és a fogyasztók nem használják fel. Ahhoz, hogy a zöldenergia hatékony alternatívája legyen a fosszilis energiahordozóknak, a többletet valahol el kell tárolni.

Amikor több energia termelődik, mint amennyit elhasználunk, az erőműből a vizet a felette található tározóba szivattyúzzák át vele. Ezt aztán a turbinák meghajtására használják fel, amikor plusz energiára van szükség.

A fejlesztést vízi akkumulátornak nevezték el, mivel az energiát víz formájában tárolják el úgy, hogy az magasabbra kerül, mint ahol eredetileg volt. A szakemberek megjegyzik: bár a hatásfok nem tökéletes, sokkal jobb ez a megoldás, mintha a többletenergiát egyszerűen elpazarolnánk. Alain Sauthier, az intézmény igazgatója szerint a teljes ciklus alatt nagyjából 80 százalékos a hatékonyság.

A szakember szerint a turbinák forgásirányát kevesebb mint tíz perc alatt meg lehet fordítani, így a vizet szivattyúzzák vele. Jó hír, hogy egész Európából képes fogadni a többletenergiát, így nemcsak Svájc számára épült meg a tározó-írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás