A rovat kizárólagos támogatója

Környezetvédelmi engedélyt mindig a környezet pusztítására kérnek. A környezetjog is arról szól, hogy hogyan pusztítsuk óvatosan a környezetet. Kecske és káposztaügyi minisztérium, mint hungarikum. Kell-e nekünk önálló zöldminisztérium? Manapság már egy nagyobb csőszkunyhó is kiemelt állami beruházás lehet, ha 90 milliónál többet költenek rá. A volt zöldombudsman emellett a környezeti perekről, és a civil szféra kivéreztetéséről.

Európa csak a szavakban, és a tervekben zöld, de sok jogszabályt nem tartanak be a tagországok, mert félnek, hogy versenyhátrányba kerülnek – mondja a greenfo 40. podcastjának vendége, aki jogász, pszichológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, ahol államelméletet, kommunikációelmélet, és környezetjog tanít, és aki 2008 – 2012 között a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt.

Láng István professzor és Fülöp Sándor zöldombudsman. 2008 október 2 Országos Környezetvédelmi Tanács ülése. Kép: Sarkadi Péter

A beszélgetésben emellett szó esik a zöldjogokról, az ivóvízkonfliktustól kezdve a védett területeink megvédéséig. Erről a Miért (nem) lesz háború a víz miatt? Konfliktusok lehetséges kezelése egy vízhiányos világban c. cikke kapcsán beszélget vele Sarkadi Péter.

Dr. Fülöp Sándor ex.zöldombudsman az EMLA Egyesület  elnöke szerint erősebb részvételre képesítés kellene, hogy a civil helyi csoportok minél jobban bele tudjanak szólni környezetük sorsának alakulásába. Ehhez Nyugat-Európában sok állami támogatást kap a civil szféra, ezzel szemben a hazai zöldmozgalmat legyengíti a kormány, a környezeti tanácsadó irodák hálózata pl. anyagi okok miatt megszűnt, visszafejlődött a zöldjogi tanácsadás.

A beszélgetésből az is kiderül, hogy miért választotta a jog mellett a pszichológiát, és hogyan lett karateedző, mely sportot világbajnoki szinten űzte a család női vonala. És hogy a jazzgitározás mellett elvállalná-e újra a zöldombudsmani posztot?

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás