Hirdetés
greenfo/MTI

Csaknem hetven konténernyi szeméttel megrakott hajót indítottak útnak a Fülöp-szigetekről Kanadába: vissza a feladónak, még ha ez „háborúhoz is vezet”.

Wilma Eisma, a Fülöp-szigeteki Subic Bay szabadkikötő felügyelője megerősítette, hogy az éjszaka több tonna szemetet pakoltak fel az M/V Bavaria nevű teherszállító hajóra, és elindították a kanadai Vancouver felé. A hajó körülbelül 20 nap múlva érkezik meg. Az ügy előzménye, hogy a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt ontariói székhelyű vállalat öt éve több száz konténernyi szemetet – műanyag palackokat, zacskókat, újságpapírokat és használt pelenkákat – szállította a szigetországba, azt állítva, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak.

Kanada idén májusban már jelezte, hogy kész visszaszállítani a hulladékot, a környezetvédelmi miniszter azonban hozzátette, előbb biztosítani akarják, hogy a hulladékkezelés a kanadai biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően történjen.

Az elnök a végsőkig elszánt

Salvador Panelo Fülöp-szigeteki elnöki szóvivő viszont túl távolinak mondta a megszabott határidőt, és a múlt héten közölte, hogy Manila egy hajózási magánvállalattal szállíttatja vissza a hulladékot Kanadába. „Nem fogjuk megengedni, hogy szemétlerakóként kezeljenek minket” – hangsúlyozta ismét. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába akkor is, ha ez háborúhoz vezet.

A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás