A rovat kizárólagos támogatója

Funkcionálisan kihaltnak nevezhetőek a koalák, miután lakhelyük 80%-át elpusztították a bozóttüzek. Az ausztrál Koala Alapítvány elnöke, Deborah Tabart becslése szerint több mint 1000 koala halt meg a tüzek során.

Erről írt hosszasan a Forbes magazin internetes felületén Trevor Nace biológus. A funkcionális kihalás akkor következik be, amikor a populáció annyira korlátozott lesz, hogy már nem játszanak jelentős szerepet ökoszisztémájukban, és a populáció már nem életképes.  Az erdőirtás és a bozóttüzek megsemmisítették a koalák fő tápanyagforrását, az eukaliptusz fák jó részét.

Egy felnőtt koala naponta akár 1 kiló eukaliptuszlevelet is el tud fogyasztani. Mivel a tápanyagot adó eukaliptusz jelentős része elégett, és ezek regenerálódása hónapok kérdése, ezért a lehetséges forgatókönyvben az is benne van, hogy egyszerűen a fennmaradt koalák éhen fognak halni, mivel az eukalipltuszon kívül semmit mást nem esznek.

Sokan sürgetik az ausztrál kormányt, hogy fogadja el a Koala Védelmi Törvényt, amelyet 2016-ban írtak, de soha nem fogadtak el törvényben. A Koala Védelmi Törvény a koalák számára létfontosságú élőhelyek, fák, valamint a koala védelmét fogja szolgálni, mivel nem csak az éhhalál fenyegeti őket. Sokan vadásznak az állatokra főleg a bundájuk miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás