A rovat kizárólagos támogatója

A méhek és a fűnyíró bárányok után megjelentek a legújabb környezetbarát zöldterület-kezelők Bécsben és Alsó-Ausztriában: szürkemarhák, svájci tehenek és kecskék. Az ÖBB kezdeményezésének köszönhetően mindenki profitál a természetes fűnyírásból.

Az ÖBB, az Osztrák Szövetségi Vasutak Ausztria legnagyobb vasúttársasága és nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Nemcsak a vasúthálózat, de minden pályaudvar, iroda, műhely és konténerdaru száz százalékban zöldárammal működik. Emellett a biodiverzitás is előkelő helyet foglal el a cég prioritási listáján, különös tekintettel a fajok sokféleségére. Már eddig is sok kihasználatlan vasút menti zöldfelület szolgált oázisként védett állatok és növények számára, de a vasúttársaság ezen területek fenntartható művelésében is az állatok segítségére támaszkodik.

Az ÖBB jóvoltából a Graz és Klagenfurt közötti Koralm-vasútvonal mellett eddig is legeltek bárányok és kecskék, hogy az invazív növényfajokat kordában tartsák. Hozzájuk érkezett most állati erősítés szürkemarhák és svájci barna (Brown Swiss) tehenek, illetve további kecskék képében. Az állatok legeltetését az ÖBB helyi gazdálkodók segítségével kezdte meg.

A tehenek természetes fűnyíróként tartják karban a kihasználatlan mezőket, megspórolva ezzel a költséges és környezetszennyezőbb gépi fűnyírást. A Bécs 22. kerületében, Breitenlee-ben található teherpályaudvar mára füves pusztává vált területeit Vinzenz Harbich biogazdálkodó felügyelete alatt szürkemarhák és kecskék nyírják, akik a sínek mellett 30.000 négyzetméteren mozoghatnak szabadon. Az alsó-ausztriai Tullnerfeldben pedig Christian Pumpler gazda Montafoni barna tehenei varázsolják újjá a környezetet.
A rendhagyó fűnyírással mindenki jól jár, hiszen a természet, az ember és az állatok egyaránt profitálnak belőle. A kezdeményezés emellett a magas minőségű regionális termékek gyártását is ösztönzi.

Nyitókép: © News on Video Mair

Kapcsolódó anyagok:

Olyan népszerű lett a biciklizés Bécsben, hogy már kevés a kerékpárparkoló

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek