A rovat kizárólagos támogatója
greenfo

A fővárosi lakosok életét egyre inkább megkeserítik az évről évre nagyobb számban jelenlévő galambok, elsősorban az általuk okozott szennyeződés miatt. Az ellenük való fellépés a tulajdonosoknak / tulajdonosok közösségének kötelezettsége, viszont jó tisztában lenni a fellépés jogszerű eszközeivel.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 73.§ szerint a betegséget, fertőzést okozó, terjesztő rovarok és rágcsálók irtása az ingatlan tulajdonosát terheli. Bár a rovarokat és rágcsálókat tételesen felsoroló 18/1998. NM. rendelet a galambról nem tesz említést, ezen állat túlszaporodása elleni teendők realitása vitathatatlan.
A tulajdonosok általában patkánymérget használnak a rágcsálóirtáshoz, s ezt előszeretettel szórják a tetőkre is, a galambok ellen. Ez az eljárás azonban nem veszélytelen. A patkányról azt tartják, hogy “okos” állatok, szervezett társadalomban élnek. A beteg vagy mérgezett egyedeket egyszerűen kiközösítik, emiatt nehéz a patkány-populáció irtása. Gyakorlatilag két formája létezik az irtásuknak. Egyik esetben befogott példányokat oltanak be olyan fertőző betegséggel, melynek a lappangási ideje hosszú, így aztán a szabadon engedett állatok tüneteik jelentkezéséig sok társukat képesek megfertőzni. A másik megoldás olyan anyaggal kezelt élelem elhelyezése a patkányok előfordulási helyén, mely vérzékenységet okoz. Az állat, ha evett a csaliból, az első sérülése következtében egyszerűen elvérzik, hiszen a véralvadási funkciói nem működnek. Súlyosabb esetben sérülésre sincs szükség: az állat belső vérzés következtében hull el.

Magyarországon – költségkímélő megoldásként – a patkányirtás második formája az elterjedt, a tudatlan, vagy felelőtlen háztulajdonosok tehát ezt a vérzékenységet okozó szert szórják a háztetőkre. A gondot a szél jelenti, mely a tetőről szétszórja a mérgező anyagokat, bejuttatva akár a tetőtérbeépítéssel létrejött lakásokba is.

Az Országos Epidemológiai Központ éves irányelvei útmutatást adnak a különböző kártékony állatok irtásához használható mérgekről, anyagokról, eljárásokról. A galambok elleni védekezés megelőzés formájában, pl. “életkörülményeik megnehezítésével” javasolt. Működnek egyébként olyan cégek Budapesten, melyeknek a szakterületük éppen a homlokzattisztítás és megelőzés, beleértve a madarak “riasztását”, “zaklatását”. Szerződéskötés előtt azonban feltétlenül győződjünk meg a cég által használt eszközök és eljárások ártalmatlanságáról!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás