A rovat kizárólagos támogatója

A hajdúböszörményi Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájához márciusban lakossági panasz érkezett a lakótelepeken elszaporodott parlagi galambok miatt.

Túlszaporodásuk oka a természetes ellenségek hiánya, az épületek jelentette alkalmas fészkelőhelyek, a madarak etetése és a szerves hulladékkal terhelt környezet. A legnagyobb problémát felhalmozódott ürülékük jelenti, aminek levegőbe kerülő pora belélegezve allergiás reakciókat és többféle betegséget idézhet elő. A megszokás miatt a madarak tartós távoltartásához nem hatékony a ragadozó madár sziluettek kihelyezése. Nem jelent megoldást az ultrahangos riasztás alkalmazása sem, mivel egyrészt a madarak hozzá vannak szokva a különböző zajokhoz, másrészt zavarhatja a denevéreket és a kutyákat. A madarak tömeges befogása értelmetlen lehetőség, mivel a területhű madarak visszatérnek, kilövésük pedig etikai, állatvédelmi kérdés, ami a lakosságban is nagy ellenkezést vált ki, emellett városi környezetben balesetveszélyt is jelenthet.

A probléma kezeléséhez fontos odafigyelni a környezet tisztaságára, a szeméttárolók gondos visszazárására, valamint megoldás lehet a fészkelő- és pihenőhelyet jelentő erkélyek és párkányok lezárása szúnyoghálóval, csibedróttal (ebben az esetben egy kivágott öklömnyi lyukkal biztosítható a télen etetőre járó kisebb madarak bejutása), és megfelelő hosszúságú beülésgátló drót tüskesorok alkalmazása.
A fenti lehetőségekről tájékoztattuk a hozzánk panasszal forduló lakost, emellett megadtuk a Magyar Madártani Egyesület elérhetőségét, ahol megfelelő szakmai segítséget kaphat a probléma megoldásához.

Bővebben a témáról:
http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/problemak-madarakkal/aparlagi-galambok.html  
http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/problemak-madarakkal/parlagigalamb-mentesites.html  

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó

Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101
Mobil: 30/400-4953
E-mail: marosana@freemail.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás