Hirdetés
greenfo/MTI

Folyamatosan figyelik a Dunán az olajszennyezés esetleges megjelenését és felkészültek a beavatkozásra – tájékoztatott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Tegnap reggel a pozsonyi téli kikötő területén mintegy 17 ezer liter gázolaj került a Dunába.

A vízügyi igazgatóság közleménye szerint a szlovák hatóságok arról tájékoztattak, hogy megkezdték a kárelhárítást. A szennyezést a kikötő területén belül megfelelő módon tudják kezelni, így csak kis mennyiség jutott a Dunába. A szennyezés nagy részét már sikeresen vissza is gyűjtötték, így az a szlovák szakemberek szerint semmilyen problémát nem fog okozni a magyar oldalon. Ettől függetlenül a folyó hazai szakaszán figyelik a szennyezés esetleges megjelenését – közölte a vízügyi igazgatóság. A felderítés eredményét követően születik döntés az esetleges készültségi fokozat elrendeléséről.

Korábban az MTI pozsonyi irodáját a helyi rendőrség szóvivője arról tájékoztatta, hogy a hozzávetőleg 17 ezer liter olajszármazék ömlött a Dunába egy átszivattyúzás során, üzemzavar miatt. A meghibásodás a pozsonyi téli kikötőben, az ásványi olajak átrakodó részlegében történt. A rendőrség előzetes információi szerint a szennyező anyag azt követően került a folyóba, hogy annak az egyik hajóba átszivattyúzása során elszakadt a vezeték, majd az olajos anyag az átrakodó medencébe ömlött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás