A rovat kizárólagos támogatója

Zavarossá vált a helyzet a kazánok körül, miután a napokban a szakma képviselői azzal a ténnyel szembesülhettek, hogy a kormány a napelemek mellett sarcot vetett ki a „központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánokra” is. Egy törvénymódosítás szerint az év elejétől termékdíjat kell fizetni ezen készülékek után.

Egyes vélemények szerint a termékdíj kilogrammonként 57 forinttal terheli meg a készülékek árát, amit ha áthárítanak a forgalmazócégek, azt értelemszerűen a fogyasztónak majd állnia. A jogszabály szövege szerint csak az elektromos vezérlésű készülékekre vonatkozik a fizetési kötelezettség, ám egy modern berendezés ma már elképzelhetetlen árammal működő intelligens „központi agy” nélkül.

A teher kivetését szabályozó törvényben ezenfelül van egy további pont, amely szerint a segédberendezésekre is vonatkozik mindez. Akadt a Népszabadságnak nyilatkozók között, aki úgy értelmezte, hogy ez a kazánok szerelvényeire, szivattyúira, hűtőire, hőszivattyúira, mérőmű- szereire és termosztátjaira is igaz, vagyis ezek után is termékdíjat kell fizetni.

A Népszabadságnak név nélkül véleményt formáló piaci szereplő abszurdnak tartja a termékdíj ilyetén kiszélesítését. Így egy 120 kilogrammos készülék után 6840 forint termékdíjat kellene fizetni. Ezekben a kazánokban viszont számos olyan anyag van, amely egyáltalán nem környezetszennyező. Úgy vélik, ez a megoldás inkább súlyarányos büntetésként értelmezhető.  Egy másik, szintén neve mellőzését kérő nyilatkozónk szerint korántsem biztos, hogy az új termékdíjat valóban meg kell fizetni. A jogszabály ugyanis nem egyértelmű. A vonatkozó salátatörvényben emlegetett „központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánokat” ugyanis egy „ex 8403” vámtarifaszámhoz kapcsolják. A törvény szövegét viszont úgy is lehet értelmezni, hogy ez a tarifaszám a kivételek között szerepel, vagyis azok között a tételek között, ahol nem kell a készülékek után termékdíjat fizetni.

És ez csak az egyik bizonytalanság.

Az sem egyértelmű, hogy pontosan mi után is kell fizetni. Nem tisztázott, ha kell fizetni, akkor a kazán teljes súlya, vagy csak a beépített elektronikai alkatrészek súlya után kell ezt megtenni. A kettő között ugyanis hatalmas, akár száz kilogrammnyi különbség lehet, ami nagyságrendnyi eltéréseket is eredményezhetne a termékdíjban. A helyzet tehát zavaros, ám úgy tudjuk, több szervezet is állásfoglalást kért a szakminisztériumtól arról, miként kell értelmezniük a jogszabályt: kell fizetniük vagy sem?
Mint ismert, a kazánok terén nem ez lenne az egyetlen komoly változás az idén. Egy uniós rendelet szerint szeptember 26-tól csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal dolgoznak. Ilyenre pedig most csak a borsos árú kondenzációs kazánok képesek. Ezek beépítése pedig komoly és költséges kéményátalakítással is járhat – irta a nol.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek