Hirdetés

Új-Zélandon törvény készül a genetikailag módosított organizmusok (GMO)kereskedelmi forgalmának megállítása érdekében – jelentette a Reuters. A két évre tervezett tilalom kiterjedne az ezekkel folytatottkísérletek gyakorlati alkalmazására is, nagy örömére a biotechnológiai
versenytársaknak, akik szerint a génkezelt élelmiszereket – az angol nyelvű, Frankensteinre asszociáló szójáték szerint frankenfoodokat – a laboratóriumok falai között kell tartani. Helen Clark miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a tilalom kiterjesztése a gyakorlati alkalmazást szolgáló kísérletekre összhangban lenne azokkal a szabályokkal,amelyek szerint a kutatásokhoz használt nyersanyagot később meg kell semmisíteni vagy el kell zárni.
A tudósok egyébként világszerte próbálkoznak az agrártermékek génjeinek módosításával, hogy az időjárás viszontagságainak és a betegségeknek ellenállóbb fajtákat hozhassanak létre, de az erősődő kritika miatt ezeket nem építhetik be a táplálékláncba. Az Új-Zélandon is megfogalmazódott aggályok szerint az egymással rokonságban nem álló növények, állatok és az emberek génjeinek csereberéje fenyegeti az
ember létét, elfogadhatatlan beavatkozást jelent az élet adott formáiba, és a kulturális arrogancia jeleként értékelhető.
Az új-zélandi tudósok attól tartanak, hogy a GMO-k kutatása és a velük folytatott kísérletek nélkül az ország lemarad másokkal szemben, az ország legnagyobb tejfeldolgozó üzeme, a Fonterra Co. pedig attól: jelentős kutatási kapacitását offshore cégekbe kell áttelepítenie. Az új-zélandi kormánytisztviselők szerint az országban nem árusítanak genetikai manipulációknak alávetett friss húst, gyümölcsöt és zöldséget. A GMO-val folytatott kutatások ellenzői szerint pedig a génkezelt termékekre nincs is semmi szükség. Mindaz, amit Új-Zéland létre tud hozni, génmanipulációk nélkül is kelendő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás