A rovat kizárólagos támogatója

Idézet az FVM által az OGY Környezetvédelmi Bizottsága részére készített tájékoztatójából: (ügyiratszám 43.002/2/2001 – november 12)
“A legsúlyosabb eset ez évben fordult elő. Egy állami elismerésre bejelentett, az OMMI által harmadik évben vizsgált kukorica gyomirtószer ellenállónak bizonyult. Ennek összes területe a 200 méteres izolációs távolságon belül található más kukoricákkal együtt mintegy 130 hektárt tesz ki. Az OMMI bejelentésére elrendeltük a cég költségére a kísérleti területek megsemmisítését. Előírtuk, hogy a cég (ADVANTA Kft.) az izolációba tarozó egyéb területekről saját költségére köteles a mintegy 1200 tonna kukoricát felvásárolni, és elkülönített helyre betárolni. Az OMMI a betárolt kukoricát zár alá helyezi, majd a laboratóriumi vizsgálat után lehet dönteni a megsemmisítésről vagy a export célú engedélyezésről vagy a hazai takarmányozási célú felhasználásról, amennyiben a szennyezettség 1% alatt marad.”

Az FVM tájékoztatása szerint a gyomirtószeres teszt alapján a minta több mint 30%-a (!) volt “génszennyezett”. Az Advantával tavaly sok gond volt Nyugat- Európában.

Forrás: Genlist

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás