A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ausztrál kormány 120 millió ausztrál dollárt (kb. 25 milliárd Ft.) akar behajtani a bíróságon annak a kínai hajónak a tulajdonosaitól, amely 2010 áprilisában megrongálta a Nagy-korallzátonyt.

Az ausztrál kormány 120 millió ausztrál dollárt (25 milliárd forintot) akar behajtani a bíróságon annak a kínai hajónak a tulajdonosaitól, amely 2010 áprilisában megrongálta a Nagy-korallzátonyt. Az ausztrál szövetségi bíróság tárgyalásán elhangzott, hogy az ütközéskor megrongálódott nehézolaj-szállító hajóból sok száz kilogrammnyi mérgező anyag – főleg a hajótestet borító súlyosan toxikus ón – is került a vízbe. Az ón meggátolja, hogy a hajótesten megtapadjanak a vízi organizmusok. A szállítótartályokból az olajat még a baleset után kiszivattyúzták, majd a hajót elvontatták. A tengerbiológusok szakvéleménye szerint a 40 hektáron szétterült mérgező hulladékot el kell távolítani a térségből.

Shen Neng 1

A korallzátonyon hat éve megfeneklett Shen Neng-1 kínai szállítóhajó a Shenzen Energy Transport tulajdonában van. A cég képviselője azzal érvelt, hogy a korallzátony természetes módon önmagától is rendbe jön idővel, ezért a vállalatnak nincs miért fizetnie. Az alperesek a vizsgálati módszert is megkérdőjelezték, amellyel a terület ónszennyezettségét kimutatták.

A hajót biztosító London P &I Club közleményben jelezte, hogy irreálisnak tartja az ausztrál kormány követelését a keletkezett károk elhárításának költségeiről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek