A rovat kizárólagos támogatója

Elképesztően nagy erdőirtás készül Európa utolsó őserdejében. A lengyel kormány nagy mértékű erdőirtást hagyott jóvá Európa utolsó ősi eredetű erdejében, a Białowieża-erdőben. Ez az egyetlen olyan európai terület, az európai bölény még szabadon él.

 A Bialowieza-erdő – Fotó: AFP/Ludmila Mitrega

 

A lengyel kormány azzal indokolja a fairtást, hogy az erdőt faszúk támadták meg, de a tudósok, környezetvédők és az Európai Unió mégis tiltakozni kezdett. 

 Bölények a Białowieża -erdőben – Fotó: Biosphoto / David Allemand

Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter szerint csak így lehet megakadályozni, hogy az őshonos fajok eltűnjenek a területről. Ígéretet tett arra, hogy az irtás nem fogja érinteni az ősi eredetű területeket, amelyeket az Unesco 1979-ben a világörökség részévé nyilvánított.

Ugyanakkor a tervek szerint más területekről 180 ezer köbméternyi fát fognak kivágni a következő évtizedben, pedig ez első tervekben csak 40 ezer köbméter eltüntetése szerepelt.   

 Aktivisták tüntetnek Varsóban a fakivágások ellen – Fotó: Celestino Arce/NurPhoto

 

 A 444.hu szerint a Greenpeace aktivistái azzal vádolják a minisztert, hogy egyáltalán nem veszi figyelembe az állampolgárok, a tudósok, az Európai Bizottság és az Unesco tiltakozását. A szervezet szerint Lengyelország a fairtással megsérti a Natura 2000 program szabályait, ezért pedig eljárást kell indítani ellen. (Guardian

Kapcsolódó anyagok:

Szaporodnak a bölények a lengyel őserdőben

28 európai bölény szabadon barangol a Déli-Kárpátokban

Szovjet katonák helyén bölények

Felfüggesztik a bialowiezai ősrengeteg fáinak kivágását

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek