Hirdetés

Ha az eredetileg tervezett 22 méterig nem is, 5 méterig, vagyis a talajvíz szintjéig mégis kiáshatják a tervezett atomblokkok munkagödrét. Közel 1 millió köbméter földet termelhet ki Orbán valamelyik strómanjának cége. Eközben tovább zajlik a hiánypótlási eljárás az új blokkok létesítésével kapcsolatban.

Egy nappal azután, hogy a Portfolio nagyinterjút készített az új főigazgatóval, illetve néhány nappal azelőtt, hogy lejárt volna a törvényileg engedélyezett elbírálási határidő, kiadta az Országos Atomenergia Hivatal a Paks II. projekt kapcsán a gödörásási engedélyt a talajvíz szintjéig. Mindez egyébként azután történt néhány nappal, hogy az OAH hiánypótlást rendelt el a Paks II. létesítési engedélykérelmében. Így tehát amellett is elindulhat a gödörásás, igaz nem a teljes mélységig, hogy közben az új blokkok létesítésével kapcsolatban még zajlik a hiánypótlási eljárás. A jelek szerint az ezzel járó további időcsúszást kerüli el az OAH engedélye alapján a beruházó azzal, hogy megkapta a gödörásási engedélyt.

Gyorsan pörögtek az események az elmúlt hetekben

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szeptember 30-án azt közölte, hogy egyelőre nem adják ki az új paksi atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó engedélyt, és hiánypótlásra kötelezték a Paks II. Zrt.-t. Egy héttel később azt viszont már jóváhagyták, hogy a földmunkák elkezdődhessenek a területen.

A gödörásási engedélyt a talajvíz szintjéig adták ki. A gyakorlatban ez átlagosan 5,5 méter mélységet jelent. A szakhatósági dokumentumokból kiderül, hogy a Duna partján ásott gödör gigantikus méretű lesz: 985 méter hosszú és 420 méter széles, a munkagödörből 933 ezer köbméter földet fognak kitermelni. A gödör déli széle a paksi atomerőmű meglévő 4. blokkjától körülbelül 120 méter távolságra lesz.

Az egyik becsatolt szakhatósági anyag alapján a gödör teljes, 22 méter mélységig terjedő kiásása körülbelül hat évet vesz majd igénybe. Az engedélynek köszönhetően a Paks II. Zrt.-nek nem kell az első kapavágással arra várnia, hogy a hivatal a hiánypótlási eljárás végére érjen, és elbírálja az új blokkok építésére vonatkozó kérelmüket. A hónap elején kiadott földkitermelési engedély két évig, 2023. október 11-ig érvényes.

Az OAH élén nemrég történt váltás, Orbán Viktor miniszterelnök Kádár Andreát nevezte ki új vezetőnek. Akit pedig az érdekel, hogy mi állhat az ügy hátterében, annak a TELEX részletes írását ajánljuk.

paksi aláírás MTI kép: Burger Barna

A Paks II. kapcsán talajvízszintig terjedő gödörásási engedéllyel a mai Népszava is foglalkozott :

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse erőteljesen furcsállja a létesítési eljárás sajátos meghosszabbítási, amiként Kádár Andrea Beatrix egy nappal korábbi kinevezési körülményeit is. Finnországban már négy éve zajlik egy, a Paks 2-eshez hasonló, orosz atomerőműterv engedélyezése. Az ottani hatóság nincs határidőkeretek közé szorítva és ügymenete is szembetűnően átláthatóbb a hazainál. Így a hanhikivi terv kapcsán Finnországban számos hatósági aggály és elutasító határozat napvilágot látott már. De beszédes a Paks 2-es létesítési engedélykérelem beadásának több éves csúszása is. Illetve, mivel az OAH – amúgy szokásához híven – kiadhatott volna egy számos feltételhez kötött létesítési engedélyt, a legutolsó napon a döntés érdemi indoklás nélküli elhalasztása mélyreható aggályokat sejtet.

Az ok leginkább az oroszok által készített tervek elfogadhatatlan minősége lehet. Ez a finn atomhatóság közléseiből egyértelműen tudható, míg Magyarországon leginkább csak beruházás-környéki pletykákból, illetve akár ekként is értelmezhető kormányzati elszólásokból szűrhető le hasonló gyanú. Az orosz atomtervek mindenesetre már az uniós – így magyar és finn – engedélyezési renden is elhasalni látszanak. Szintén nehezen függetleníthető a helyzettől az OAH előző főigazgatója, Fichtinger Gyula áprilisi, indoklás nélküli lemondása, amiként Kádár Andrea Beatrix váratlan és az érdemi indoklást szintén nélkülöző, a létesítési eljárás határidejét egy nappal megelőző kinevezése is.

Mindaddig úgy tűnt, hogy Paks 2 iratait a helyettes, a szintén évtizedes tapasztalatú nukleáris szakember, Hullán Szabolcs szignózza. A Greenpeace szakértője felhívta a figyelmet: bár a vegyész üzemmérnöki, illetve okleveles biomérnöki végzettségű Kádár Andrea Beatrix hosszú évek óta az államigazgatás energetikai területeit irányítja, ez a terület éppenséggel a hatóság által képviselt nukleáris biztonság ellenérdekeltje.
Amiként szerinte Nyugat-Európában “nem is nagyon menne át”, hogy az új főigazgató, röviddel kinevezése után, úgymond “kicsit kimenve OAH-vezetői pozíciójából”, a Portfolio.hu-nak hitet tett az atomenergia-hasznosítás mellett. (A Népszava hasonló, időszerű felvetéseire, 19 nappal megkeresésük után mindössze annyit válaszoltak, hogy a folyamatban lévő eljárásról nem adhatnak bővebb tájékoztatást és betartják a törvényeket.)

Kapcsolódó anyagok:

Paks STOP!

Nem leszünk – már ismét az vagyunk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás