A rovat kizárólagos támogatója

A holland Tennet hálózatüzemeltető társaság áramelosztó szigetet tervez építeni az Északi-tengeren szélerőmű parkok számára. Ők a megújuló energiába fektetnek, mi az orosz függésű zsákutcás atommutyiba.

A sziget az összekötő kapocs szerepét töltené be a tengeri szélerőmű parkok és a szárazföldi felhasználók között és egy rendszerbe kapcsolná egyúttal a német, holland, brit, norvég és dán áramelosztó hálózatokat is. A szélenergiából nyert elektromos áram árát lényegesen csökkenteni tudná egy közös európai energia-elosztó infrastruktúra az Északi-tengeren – mondta Mel Kroon, a Tennet vezérigazgatója.

A sziget építése 2030-ban venné kezdetét és 2050-re készülne el az áramelosztó létesítményekkel együtt. A tervezett 30 gigawattos kapacitás tízmillió ember ellátásához lenne elegendő.

 

A hat négyzetkilométeresre tervezett sziget az áramátalakító berendezések mellett egy repülőgép kifutópályának, egy kikötőnek és kétezer dolgozó elszállásolására alkalmas lakókörletnek adna otthont.

A héten kilenc északi-tengeri ország, közöttük Németország kötött megállapodást együttműködésről szélenergia-termelési projektekben. A Tennet 22 ezer kilométer távvezeték hálózattal rendelkezik és 41 millió ügyfelet lát el elektromos árammal-írta az MTI. 

Szélárnyékban – null win(d)-win(d) szituáció

Szélárnyékban - null win(d)-win(d) szituáció

2005 után szép felfutásnak indult a hazai szélenergia-termelés. Újabb és újabb kerekek tűntek fel a vidéken, a hazai megújulós áramtermelés bővült, nagyrészt a jótékony nyugati szeleknek köszönhetően. Aztán 2010-ben hirtelen szembejött egy hatalmas STOP-tábla, és vége lett a szép új világnak.

Azóta ugyanis Magyarországon nem írnak ki új tendert szélerőművek telepítésére.

Kapcsolódó anyagok:

2020-ra jön a norvég giga szélerőmű

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek