A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Szürke felhők lepték el az eget Irán fővárosában, a környező hegyeket nem lehetett látni. A környezetszennyező üzemeket is bezárták és leállították az építkezéseket – mindhiába.

Teheránban olyannyira magas a légszennyezés, hogy zárva tartják az iráni főváros összes iskoláját – jelentette az állami televízió. Két napja az állami általános iskolák tartottak zárva a szmog miatt, s a hatóságok ezt a szabályozást terjesztették ki tagnap a felsőbb oktatási intézményekre is, ráadásul a tartomány egész területére vonatkozóan.

A forgalmi korlátozások ellenére a 8,5 millió lakosú Teherán finompor-koncentrációja 173 mikrogramm volt légköbméterenként, ami majdnem hétszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határértéknek. Egy keleti fekvésű városnegyedben a légszennyezettség elérte a 231 mikrogramm köbméterenkénti értéket is.

Helyi beszámolók szerint két napja szürke fellegek lepték el az iráni főváros egét. A Teherántól északra elterülő hegyeket nem lehetett látni. A hatósági intézkedések keretében elrendelték a környezetszennyező üzemek zárva tartását, de az építkezéseken is szünetelt a munka.

Teherán már több mint két évtizede küzd a légszennyezéssel. Télen a szmog rendszeresen veszélyes értékeket ér el a városban, amely az Elburz lábánál, egy három oldalról hegyekkel körülvett völgyben terül el. Iráni sajtójelentések szerint a légszennyezés négyötödrésze a kipufogógázokra vezethető vissza. A város ötmillió járművének 90 százaléka hazai gyártmány, és bár az iráni olajfinomítók az utóbbi időben jobbak lettek, az országban előállított benzin gyakran rossz minőségű. A sajtóban idézett adatok szerint évente 20 ezren vesztik életüket a környezetszennyezés következményeként Iránban.

Indiában sem jobb a helyzet

Legalább 47 millió öt év alatti gyereket sújt Indiában az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezettség – jelentette be ma a Greenpeace hivatalos adatokra hivatkozva. A beszámoló 630 millió embert, a több mint 1,3 milliárd lakosú India több mint felét öleli fel, 330 településről. Indiában ugyanis nem minden településen vezetnek nyilvántartást a környezetszennyezésről és annak mértékéről. 

Csak szívunk és kínlódunk. A világ szmogtörténelme

Csak szívunk és kínlódunk. A világ szmogtörténelmeA füstköd korántsem új keletű jelenség – tudtukon kívül már a dél-amerikai spanyol hódítók is előidézték. „…a Földet a pokollal teszi hasonlatossá”.

Hogy mióta keseríti meg az emberiség életét a szmog?
Nos, már az ókorban is lecsapott nagy ritkán a füstköd, s a középkor végén az ipar fejlődésével egyre gyakoribb jelensége lett a fejlett világnak, különösen az ipari forradalom motorjának, Angliának. Igaz, a szigetországban már korábban is gondot okozott olykor-olykor a légszennyezettség: hatalmas mennyiségű kőszénnel rendelkeztek, míg fában hiányt szenvedtek, a fűtést ezért széntüzeléses kályhákkal oldották meg. Amikor például Eleanor királyné 1257-ben látogatást tett a notthingami kastély vidékén, annyira kellemetlennek érezte a szénfüsttel telített levegőt, hogy korábbi terveivel ellentétben hamarosan tovább is állt. Fia, I. Edward (1272–1307) – akit Arany János is megörökített A walesi bárdokban – pedig 1306-ban a fővárosban terjedő bűz miatt halálbüntetés terhe mellett betiltotta a széntüzelést.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek