A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Mindannyian ráfizettünk az elmúlt években az Orbán-kormány rezsicsökkentésére. Folyamatosan hullanak ki a csontvázak a közszolgáltatások államosított szekrényeiből. A legújabb a földgáz árakat érintő rezsiblöff: 2013 és 2017 között háztartásonként átlagosan 70 ezer forintot húztak ki a zsebünkből.

Nem nyert, hanem veszített a lakosság a rezsicsökkentett hatósági gázárral, állítja Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető, akinek több éves pereskedés után sikerült megszereznie a vonatkozó számlákat az állami MVM gáznagykereskedő cégétől, a Magyar Földgáz-kereskedőtől (MFGK). (A per azért húzódott el ennyire, mert az MFGK a Kúriáig is elment, hogy meggátolja a dokumentumok nyilvánosságra kerülését.)

Tóth a kiperelt, gázimportról szóló adatokból arra következtet, hogy valójában nem is spórolt a lakosság, hanem konkrétan bukott a beszerzési árhoz képest: nagyobb csökkentés lett volna indokolt, mint amit az állam a rezsicsökkentéssel adott. A politikus szerint már valamennyit 2013-2014-ben is vesztettek a gázfogyasztók a kicsit magasabban tartott állami tarifán, azóta pedig, amióta az olajár jelentősen csökkent, még rosszabbul járt a hatósági áron tartott lakosság.

2013 és 2017 között szerinte egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal többet spórolhatott volna, ha az állam engedi érvényesülni a beszerzési árak csökkenését a lakossági árakban.
 

Hogy a szabadpiaci árakkal aktuálisan jobban járnának a fogyasztók, mint a rezsicsökkentett, szabályozott árakkal, mutatja az is, hogy az E.ON bizonyos fogyasztóknál máris aláígért az állami, nagyon olcsónak hirdetett rezsicég ajánlatának. Németh Szilárd fideszes rezsibiztos tegnap  kiakadt a multicég lépése miatt, úgy vélte, hogy az E.ON ezzel az országgyűlési választásokba akar beavatkozni "Brüsszel oldalán", beszáll az "ütök-kapokba" és "kicsit vissza kellene fogniuk az agarakat." Az E.ON a politikus kirohanására egy kéztördelős közleményben reagált.

 

Kapcsolódó anyagok:

Rezsicsökkentéssel drágított gázt mindenkinek!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás