A rovat kizárólagos támogatója

A múlt heti olaszországi választás eredménye hozta a papírformát – a szavazók Giorgia Melonit, a szélsőjobboldali Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) jelöltjét tartották legalkalmasabbnak az ország vezetésére, aki a pozíció betöltésével az ország első női miniszerelnöke is. Hogyan hathat ez a klíma és zöld ügyek területére?

Az olasz jobboldal előretörésének és sikerének Magyarországra és az Európai Unióra történő hatásairól és következményeiről az elmúlt napokban számos kiváló írás jelent meg. Arról azonban jóval kevesebb szó esett, hogy ez a választás hogyan hat majd a ma már elengedhetetlennek számító klíma és zöld ügyek területére.

A Pó szintjének soha nem látott mértékű csökkenése és a mezőgazdasági termelés drasztikus visszaesése, gleccserek olvadása, hőhullámok, erdőtüzek… a klímaváltozás nem kopogtatott, hanem egyenesen berontott Olaszországba az elmúlt években. Az ENSZ előrejelzései szerint ráadásul Európában az éghajlati változások szempontjából az egyik leginkább veszélyeztetett országról van szó. A helyzetet bonyolítja a félsziget sajátos földrajzi elhelyezkedése, amely révén erőteljesen kitett a klímaváltozás miatt várhatóan fokozódó migrációs nyomásnak is.

Pó folyó Beinasconál. kép: Massimo Pinca /Reuters

Az éghajlati jelenségekben tapasztalt szélsőségek hatásait az emberek is a bőrükön érzik: egy átfogó európai polgárok körében készült felmérésből kiderült, hogy az olaszok 91 százaléka véli úgy, hogy a klímaváltozás hatással van a mindennapjaira. (Érdekességként, ez a szám Magyarország esetén 87% volt, ami szintén jóval a 77%-os uniós átlag felett található).

Ezek tükrében talán alapvetőnek tűnhet, hogy a környezetvédelem ügye prioritásnak kell legyen amikor egy nemzet a jövőjét a következő évekre meghatározó politikai erőről dönt, azonban a helyzet egy kicsit másként fest.

A választásokat megelőzően egy klímaváltozással foglalkozó szervezet, az Italian Climate Network elemezte részletesen a pártokat klímavédelmi szempontból. Az induló politikai erőket pártprogram alapján tíz meghatározott környezeti kérdés alapján pontozták, és ezeket figyelembevéve megállapították az ún. klímaelköteleződési indexet. Az eredmények szerint nem meglepő módon a Zöldek és a Baloldali Szövetség kapta a legmagasabb pontszámot (10-ből 9.2), a végül győztesként kikerülő Meloni pártja, az Olaszország Fivérei 4.1 ponttal az utolsó helyen szerepelt.

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a pártra nem jellemző a szélsőjobboldali csoportokra gyakran megjelenő klímaszkepticizmus: ők elismerik a klímaválság létezését, sőt a nemzeti éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási stratégia felülvizsgálatát és megújítását is tervezik. A klímaadaptáció területe egyébként is kitüntetett súllyal szerepel a környezetvédelmi programjukban, így például az erdőtüzek visszaszorítása, az erdősítés, a  városok körüli zöld övek létrehozása, emellett a tömegközlekedés fejlesztését és a légszennyezettségi értékek javítását tervezik. Nemzetközi szinten főbb igéretük, hogy támogatják a vámok bevezetését azon EU-n kívüli országok esetén, amelyek nem felelnek meg az európai szintű környezetvédelmi előírásoknak.

Giorgia Meloni forrás: AP

Meloni az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnökeként hangoztatta, hogy “nekünk, konzervatívoknak a természeti örökségünk megőrzése alapvető része a politikai identitásnak”.

Az említett szakértői elemzésben azonban kifogásolták, hogy a párt nem tett konkrét vállalásokat és nem állított célkitűzéseket a klímapolitikában, így például középtávon, 2030-ra sem határoztak meg ambíciókat e területen. Hasonló hiányosságokat állapítottak meg a klímaigazságosság, a szénalapú energiahordozókról való leszakadás melletti elköteleződésben és a nemzetközi egyezményekhez való hozzájárulások tekintetében.

Koalíciós partnereivel (az Északi Liga és a Forza Italia) egyetértésben Meloni is támogatja az atomenergia felé való elmozdulást, amely javaslat általában népszerűtlen a környezetvédők körében, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság nemrégiben “zöld energiának” minősítette. Egyik koalíciós partnerük, az EU-val szemben gyakran kritikus üzeneteket megfogalmazó Északi Liga (Liga Nord) a 2030-ra 55 százalékos uniós szintű kibocsátáscsökkentést megcélzó Irány az 55% (Fit for 55) javaslatcsomag átalakítását kívánja (és sajnos nem az ennél még ambiciózusabb célkitűzésekért kardoskodnának).

Azt, hogy a fenntarthatóság és klímavédelem ügyében milyen előrelépéseket tesz az ország a következő években természetesen nagyban függ a környezetvédelmi minisztérium (egész pontosan az Ökológiai Átállásért Felelős Minisztérium) élén álló személytől is. A sajtóban Francesco Starace és Stefano Donnarumma nevét emlegetik a potenciális jelöltek között. Starace egy energetikai multinacionális vállalat vezérigazgatója, aki a megújuló energiaforrások és a zöld gazdaság világát álmodja: egy külföldön jól ismert név, aki minden bizonnyal nagy garanciát nyújtana az új kormány energia- és éghajlatvédelmi szándékaival kapcsolatban. Donnarumma szintén egy megújuló erőforrásokkal foglalkozó energetikai vállalat vezérigazgatója.

Összeségében látható, hogy a Giorgia Meloni alakította kormány várhatóan nem fog ambiciózus zöld politikát folytatni, ugyanakkor az is látszik, hogy Olaszországban a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás már nemzeti szintű kihívássá vált, amelyet ma már egy döntéshozó sem vehet teljesen félvállról.  Az egészen biztos, hogy akárki is vegye át a környezetvédelmi miniszteri feladatot, hatalmas felelőssége lesz a következő években, hiszen a környezetvédelem és a fenntarthatóság pártokon és országhatárokon átívelő kérdések, úgy, ahogyan a következmények is, ha nem cselekszünk.

Források:

https://www.eib.org/attachments/publications/the_eib_climate_survey_2021_2022_en.pdf

https://www.euronews.com/green/2022/09/30/giorgia-meloni-everything-we-know-so-far-about-the-new-italian-pms-climate-views

https://www.euronews.com/green/2022/02/28/half-of-humanity-at-risk-from-impacts-of-climate-change-major-un-reports-warns

https://www.italiaclima.org/consiglio-per-i-diritti-umani-delle-nazioni-unite/

https://www.renewablematter.eu/articles/article/italys-turned-right-what-are-the-impacts-for-the-ecological-transition

kép forrása: fanpage.it

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás