A rovat kizárólagos támogatója

“Olvasom a minap a külgazdasági és külügyitől, hogy hazánk a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártási kapacitásával rendelkezik, és a folyamatban lévő beruházások nyomán hamarosan az első helyre fog lépni. Mondja mindezt annak kapcsán, hogy kongói kollégájával tárgyalt az onnan behozandó minél több kobalt kapcsán, az ugyebár kell a nagybecsű ipari hungarikumhoz.” Józsa Márta jegyzete.

DebrecenGöd, Iváncsa, Fót – no, mi köti össze ezeket a településeket? Hát persze, az akkumulátorgyárak, illetve azok fenyegetése. Ezek többségét véletlenül sem rozsdaövezetbe szánják, hanem zöldmezős beruházásnak, kis túlzással akár a Hortobágy kellős közepére. De a szomszédjába mindenképp. Az általában környezetvédelmileg igen kockázatosnak minősülő, nem mellesleg rendkívüli energiaigényű létesítmények mellett úgy érvelnek a beruházók, hogy azok lényegében zöldek, nincs környezeti kockázatuk. Hát igen, zöldek, amennyiben a zöldmezős beruházás annak minősül.

Ha annyira veszélytelen, miért nem viszitek Felcsútra, vagy a Budai várba? Kérdezte logikusan egy debreceni nyugdíjas egy tiltakozó fórumon. Aztán lehet, hogy az is lesz belőle, tekintve, hogy éppen most indult nyomozás a Debrecenbe tervezett gyár anyacégének alapító-tulajdonosai ellen. És ne gondoljuk, hogy ezzel vége a betonozásért, a nádasok letarolásáért és a mindenféle ipari atombombákért rajongó NER grandiózus középhatalmi terveinek.

Olvasom a minap a külgazdasági és külügyitől, hogy hazánk a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártási kapacitásával rendelkezik, és a folyamatban lévő beruházások nyomán hamarosan az első helyre fog lépni. Mondja mindezt annak kapcsán, hogy kongói kollégájával tárgyalt az onnan behozandó minél több kobalt kapcsán, az ugyebár kell a nagybecsű ipari hungarikumhoz. A Nemzeti Akksitelep vonzani fogja a turistákat.

Jut eszembe: kezdődik a Veszprém-Balaton-Bakony Európai Kulturális Főváros évada. Amelynek egyik fő látványossága egy nyolc méteres, mozgatható Gizella-bábu lesz. Látom már magam előtt, hogy hogyan fog lépegetni vármegyeszerte. Gondolom lesz a méltóbb emlékezetű királyné köpönyege alatt valami akkumulátorral működő elmés szerkezet, annak segítségével pillant majd le a lebetonozott NER-birtokokra a Balaton-parton. A Bábu.

“Jól teszed, ha talpra állsz,/és mielőbb menekülsz”. Azok a régi szép idők, KFT, 1981.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, James Heng-Kuang Si, a SEMCORP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén 2021. szeptember 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó anyagok:

A debreceni akkumulátor-ügy – No1 Egy kapcsolat első elhálásai

A debreceniek inkább nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból, ehelyett kapnak egy másikat is

Akkugyár árnyékában – Gyárszentiván nem leszünk…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek