A rovat kizárólagos támogatója

Az agrovegyipari lobbi rendre azzal riogat, hogy a kockázatos növényvédő szerek kivonása hatalmas gazdasági károkat, terméskiesést okozna. A valóság azonban rendszeresen rájuk cáfol. Egy friss német kutatás újabb pofon a méregkeverőknek.

A rákkockázatú glifozát gyomirtó szer sorsa kapcsán is újfent elhangzanak az elsőre riasztónak tűnő számok arról, hogy a szer tilalma miként vetné vissza a mezőgazdaságot. A napokban bemutatott német-svájci tanulmány viszont rávilágít, hogy például az általuk vizsgált kukoricatermelésben a glifozát betiltása nem okozna érzékelhető veszteséget.

A Greenpeace blogja egy éve számolt be arról, hogy a méhgyilkos neonikotinoid vegyszerek korlátozása óta rekordméretűek a termésátlagok Magyarországon – annak ellenére, hogy a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége (NSZ) 2013 márciusában  20-40%-os terméshozam-csökkenéssel riogatta az agrárium képviselőit ezen rovarirtók kivonása esetén.
[A Magyarországon betakarított kukorica mennyisége mintegy 9 millió tonna volt, 33%-kal meghaladva az azt megelőző 5 év termésmennyiségét. A napraforgó 2,65 tonna/hektáros termésátlaga is az azt megelőző évek rekordja volt.  A 2015 őszén vetett, tiltott készítményekkel nem csávázott repce 2016. nyári betakarításakor  Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úgy nyilatkozott: a magyar mezőgazdaság termelése 2016-ban történelmi rekordokat ért el.]

Tavaly év végén is hasonlóan félelemkeltő tanulmány látott napvilágot az NSZ megrendelésére. A „Növényvédő szer hatóanyagok (sic) tervezett kivonásának várható hatása a magyarországi szántóföldi növénytermesztésben (Budapest, 2016. november)” című tanulmány óriási károkat vizionál arra az esetre, ha kivonnának bizonyos, az emberi egészséget és a környezetet károsító növényvédő szereket a mezőgazdaságból. A tanulmány egyik fő fókuszában a rákkeltő kockázatú glifozát gyomirtó áll.


Mi az a glifozát?

Az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett glifozát gyomirtó szer 2015-ben az IARC (az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége) által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott.

Az európai hatóságok sajnos nem követték ezt a besorolást. Mint 2017 nyarán kiderült, ezen hatóságok álláspontját megalapozó tanulmányok nagy mértékben szó szerint lemásolták a Monsanto óriásvállalat dokumentumait.

A szer világszerte az egyik leggyakrabban használt gyomirtó szer. A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben apoptózist és nekrózist, azaz programozott és nem programozott sejthalált válthat ki.

Egy hazánkat is érintő átfogó tanulmány szerint az európai talajok 45%-a szennyezett a glifozáttal vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre. A vizsgálat szerint a magyar talajok is szennyezettek. 


Az ipar által hangoztatott fenyegetéshez képest 2017 őszén a Bonni Egyetem és az ETH Zürich közös kutatásban mutatta be, hogy csupán minimális károkkal lehet számolni a glifozát kivonása esetén a kukoricaszilázs (a teljes növényt tartalmazó takarmány) termelése során. A kutatók 32 gyomot és a termést figyelték 377 nyugat-Rajna-vesztfáliai településen. Komplex agro-gazdasági modellel vizsgálták, hogy a glifozát elhagyása milyen gazdasági hatással bír. [T Böckera, W Britza, R Fingerb: Modelling the Effects of a Glyphosate Ban on Weed Management in Silage Maize Production; Ecological Economics, Volume 145, 2018. március,182–193. oldal
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921800917301994?via%3Dihub

Számításaik szerint a rákkeltéssel vádolt gyomirtó elhagyása nem okozna érzékelhető kiesést: maximum 0,5-1%-kal csökkenne a termelés.

A várakozások szerint a gazdák nem új gyomirtókhoz, hanem mechanikai gyomirtó eszközökhöz nyúlnának. Ezzel várhatóan hektáronként 1-2 euróval nőnének meg a költségeik, ez az érték a legrosszabb esetben is 10 euró/hektár lehet. A kutatásban 80 különböző, a kukorica esetében alkalmazható gyomkezelési lehetőséget vizsgáltak a kutatók. A vizsgálat szerint a mechanikai gyomirtás ugyan több munkaerőt igényel, a tiltás miatti esetleges kár viszont alacsony.

A Greenpeace Magyarország azért dolgozik, hogy az ökogazdálkodás hazai elterjedése révén országszerte mindenki egészséges, vegyszermentes élelmiszerekhez juthasson, valamint hogy ne szennyezzük el értékes természetes és mezőgazdasági kincseinket. Tudj meg többet a greenpeace.hu/okogazdalkodas oldalon!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás