A rovat kizárólagos támogatója

A karbonsemleges gondolkodás kialakításáért életre hívott cég pécsi csoportjának vezetőjével, Simon Gáborral beszélgettem arról, hogy mit tehetünk a fenntarthatóságért, az élhetőbb Földért.

A probléma mindannyiunkat érint – és, ha nem cselekszünk, – a következő és az azt követő generációkat is. Hogy a küldetésünk célba érjen, létre hoztunk köré egy hálózatot, bízva a közösség erejében. Ez a szerveződés mára nemzetközivé érett.

-A „probléma” kifejezés értelmezése igen szubjektív. Valamennyien egészen másként definiáljuk. A környezettudatosságról hogyan vélekednek az emberek? Mik a tapasztalatok?

-Van egy nemzetközileg minősített, mindenhol elfogadott karbonkalkulátor, amivel dolgozunk. A mért eredmény a karbonlábnyom. Ennek ismeretében javaslatot teszünk, illetve tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben és miként csökkentse az érintett az életmódjával, működésével járó környezetszennyezést.
Egy európai ember manapság évente átlagosan 5 tonna károsanyag-kibocsátással járul hozzá a Földünk megbetegítéséhez. Ezt azonban mérsékelheti, sőt, akár abszolút ellentételezheti is, a fenntarthatóságot segítő, a honlapjainkon teljes mértékben nyomon követhető zöld projektekhez (szélerőmű, napkollektor, erdősítés) való hozzájárulással. A tevékenységünk kommunikálása a folyamat legnehezebb fázisa; mert szemléletet kell változtatni. Olyan emberekre van szükség, akik azonosulni tudnak a környezettudatosság eszményével és nézeteiket a mai fogyasztói társadalomba szocializálódott egyéneknek hatékonyan át tudják adni. Ez mindannyiunk érdeke; a miénk és a gyermekeinké. Gondoljunk rájuk!

-Melyek azok az értékek, amelyekkel hatni lehet az emberekre, amelyekkel előmozdítható ez a változás?

-Az egyéni felelősségvállalást tartom fontosnak hangsúlyozni. Ha én, te és még sokan mások akár csak a következő szelektív hulladékgyűjtő szigetig elsétálunk, figyelemmel vagyunk a fogyasztásunkra – kinek ne esne jól, ha kisebb szám köszönne vissza a sárga csekkek „befizetendő összeg” rovatából –, olyan termékeket veszünk le a bevásárlóközpontok polcairól, melyek újrahasznosíthatók, vagy alapanyaguk már átesett ezen az eljáráson; illetve amelynek előállítása, forgalmazása mögött álló cég karbonmentes.

-Hogyan határozható meg a fenntarthatóság kapcsán a siker fogalma?

-A siker a környezettudatos élet; az, ha példát tudsz mutatni, mind több ember előtt mintaként állni azzal, hogy cselekszel és, hogy hitelesen teszed, amit tenned kell. A felelősség az egyénnél kezdődik, de aki vállalja, részese lehet egy nagy csapat nemes célért folytatott küzdelmének, eredményeinek, javainak, örömének. A cél pedig a fenntarthatóság; Földünk állapotának helyreállítása, megóvása, hogy minél tovább adhasson élelmet és otthont elégedett lakóinak.

Akit további részletek érdekelnek a témával kapcsolatosan, keressen bizalommal a szanyta@citromail.hu – ra címzett levelével!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás